Певна кількість українців продовжують працювати навіть після виходу на пенсію. Відповідно, через деякий час вони отримують право на перерахунок державних виплат.

Перерахунок державних виплат відбувається відповідно до певних правил. Про ці нюанси повідомляє портал "Хвиля".

Існує кілька видів перерахунку пенсії. Зокрема, це індивідуальний перерахунок, перерахунок пенсій у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, індексація пенсій.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Хто претендує на індивідуальний перерахунок виплат:

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще
  • громадяни, які працюють;
  • особи, що переходять з одного виду пенсії на інший;
  • при наданні документів про стаж, заробіток, які не були враховані при обчисленні пенсії;
  • при встановленні надбавок, підвищень.

Слід зауважити, що перерахунок держвиплат проводиться, коли з моменту призначення пенсії українець напрацював двадцять чотири місяці страхового стажу. Цю процедуру можна здійснити двома способами.

Зазначається, що при перерахунку пенсії за стажем і зарплаті оклад за бажанням пенсіонера враховується або за період з 1 липня 2000 року, або за будь-які 60 місяців поспіль до 1 липня 2000 року і за весь період з 1 липня 2000 року. У першому випадку необхідно підтвердити довідки про зарплату первинними документами.

Пенсіонери, скріншот відео
Пенсіонери, скріншот відео

Крім того, слід враховувати показник середньої зарплати в Україні, який застосовували при призначенні пенсії. Формула перерахунку пенсії пенсіонерам, які працюють, за віком наступна: П = СЗ х КЗП х КС, де П є розміром пенсії, СЗ - середньою зарплатою по країні, КЗП - коефіцієнтом заробітної плати, а КС - коефіцієнтом стажу.

Як зазначається, у Пенсійному фонді можуть допускати прорахунки при перерахунку виплат. Найчастіше це - використання працівником ПФУ за основу середньої зарплати за "не той" період.

При переході на інший вид пенсії або при виході на пенсію за віком співробітники беруть за основу перший показник. У результаті розмір пенсії одразу скорочується в кілька разів.

Пенсіонери, скріншот відео
Пенсіонери, скріншот відео

Нагадаємо, безстрашний медик наполіг, щоб його зі спокійної лікарні взяли на передову: "Десятки врятованих життів". Бойовий медик Володимир служить в одній з механізованих бригад

Як повідомляв портал "Знай.ua", морпіхи поділилися найціннішим з людьми, які гостро потребували допомоги: "Дійсно, врятував чиєсь життя". Про це повідомляє пресслужба Операції об'єднаних сил

Також "Знай.ua" писав, що українці вимагають прирівняти гривню до євро: "Жебраки і вимирають". Люди хочуть прирівняти гривню до євро з метою подолання економічної нерівності