Під загрозою – школи і дитсадки

До нового навчального року залишається всього 3 місяці, а ситуація в освітній галузі стає все напруженішою. Якщо на початку травня хвиля закриття закладів освіти тільки набирала обертів, то, зараз батьки і вчителі б'ють тривогу в різних областях України. Причому, про ліквідацію шкіл ані батьків, ані вчителів заздалегідь навіть не попереджають. Як стало відомо в ході брифінгу у Верховній Раді, з метою розслідування правомірності закриття десятків дитсадків і навчальних закладів в Парламенті створено 2 слідчих комісії за участі більше 60 нардепів. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Акція протесту, школи - скріншот
Акція протесту, школи - скріншот

Від садочків до санаторних шкіл: хто ініціює закриття?

Парламентарі повідомляють про масове надходження звернень від жителів різних регіонів. Особливо гостро питання закриття дитсадків і шкіл наразі стало у Вінницькій області.

"Я отримую десятки звернень від громадян з приводу ліквідації закладів освіти: шкіл, садочків, спеціальних інтернатів, санаторних шкіл. З Крижопільської територіальної громади – цілий ряд колективних звернень щодо ліквідації шкіл. Подібна історія із закриттям шкіл зараз відбувається в Чернівецькій, Жмеринській громаді. Це стосується і шкіл-інтернатів -– як, наприклад, в Сутисківській територіальній громаді, де виділених коштів на утримання вистачить лише до 1 серпня", - зазначає Голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Ірина Борзова.

Як повідомляє нардеп Павло Сушко, наразі у Верховній Раді створено 2 Тимчасових слідчих комісії з розслідування порушень під час реформування системи закладів та здійснення децентралізації повноважень. У них задіяно 65 парламентарів з різних фракцій.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Не менш критичною сьогодні є ситуація зі знищенням спецшкіл. Про це повідомив співголова Міжфракційного депутатського об'єднання "За права дітей з особливими освітніми потребами". Тільки в Закарпаття нещодавно одночасно було закрито 6 спецшкіл.

"Іде планомірне та цілеспрямоване знищення системи спеціальних шкіл для дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами. Разом із закриттям цих закладів зникають і реабілітаційні послуги, які не поновлюються соціальними службами. Алгоритм дій скрізь однаковий: обласною радою одноосібно приймається рішення про ліквідацію закладу, про що вчителі дізнаються з Фейсбуку", - відзначає Павло Сушко.

Павло Сушко - фото з Фейсбук
Павло Сушко - фото з Фейсбук

Мільйонні заборгованості і розлад системи

Ситуація із виплатами заробітних плат вчителям теж залишається критичною вже котрий місяць поспіль – суми заборгованостей вимірюються в сотнях мільйонів гривень.

"Деякі ОТГ, де були невеликі суми заборгованості, перекрили їх зі своїх фондів. Але це не вихід, адже субвенція на зарплати є гарантована державою субвенція. Але багато громад не можуть забезпечити ці виплати. Наразі це реальна проблема, яку потрібно якомога швидше вирішити", - зазначає секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

І, як підкреслюють нардепи, пов'язано це з недоопрацьованим принципом нарахування коштів в умовах вже діючої децентралізаціїї.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

"Реформа децентралізації, що була покликана передавати якомога більше повноважень на місця, проводиться хаотично та без підтримки з боку Мінсоцполітики. Як наслідок – є ОТГ, в яких і досі не створені служби у справах дітей, а в деяких лише на папері. А прямо зараз відбувається скорочення обласних служб, які могли б надати інформаційне супроводжування тергромадам", - наголошує народний депутат України Павло Сушко.

До речі, саме масове закриття санаторних шкіл-інтернатів і спеціальних шкіл, що спостерігається останнім часом, стало головною причиною нещодавно ініційованої нардепами відставки міністра соцполітики Марини Лазебної.

Марина Лазебна, фото:unian
Марина Лазебна, фото:unian

Українці бойкотують: дітей водити за 5 км, вчителів – під звільнення

Як підкреслила нардеп Ірина Борзова, нерідко єдиним альтернативним варіантом для переведення учнів є школи за 5-6 км від місця проживання.

Особливо, це стосується сільської місцевості, де, як раз, часто відсутні не лише дороги, а й громадський транспорт. Саме це і бентежить жителів віддалених від обласних центрів населених пунктів.

На Буковині жителі села перекрили дорогу через відключення газу, фото з фейсбук
На Буковині жителі села перекрили дорогу через відключення газу, фото з фейсбук

Сотні батьків вже не знаходять собі місця, у зв'язку із закриттям місцевих закладів освіти. А в соцмережах вже не перший тиждень поспіль продовжуються обговорення освітньої "оптимізації".

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"Ліквідація сільських шкіл, ну просто підніме на 99% економію України!! Заживемо на широку ногу! Де б іще так можна було піднятися?? Ну звичайно на селі! Кому воно вже потрібне??А ніхто не запитав у дітей, чи хочуть вони у своєму рідному селі ходити в школу, чи десь скитатися у іншому місці!!!!", - пише автор одного з дописів Світлана Лиснюк.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"Молодь обирає той населений пункт, де є школа для дітей. Якщо батько їздить на заробітки, мати не в змозі доставляти дитину в інший населений пункт. Автобус ніхто не гарантує", - обурюється Любов Зінчук.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Жителі деяких ОТГ пропонують протистояти намірам влади, влаштовуючи страйки.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

А от в Черкаській області вже проходять акції протесту. Люди закликають переглянути рішення про закриття місцевих шкіл.

Акція протесту, школи - скріншот
Акція протесту, школи - скріншот

Акція протесту, школи - скріншот
Акція протесту, школи - скріншот

Одна з головних причин – те, що працюючим батькам просто ніяк буде відводити і забирати дітей на запропоновану відстань до іншої школи.

Ще одним наслідком є і те, що сотні вчителів можуть втратити роботу.

Як повідомляє zahid.espreso.tv, що тільки на Львівщині планують закрити 22 школи, а ще 22 понизити у статусі.

"Це означає, що вчителів звільнятимуть, а діти будуть їздити в інші села та містечка. Кількість дітей є щоразу меншою. В результаті є більша кількість шкіл, які мають кількість учнів до 25 осіб. А субвенція на такі школи з державного бюджету не йде, і громади змушені їх утримувати за свій рахунок. Правда, не всі громади є спроможні, тому частина громад змушені такі школи закривати", - розповів директор департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Олег Паска.

школа, фото Pxhere
школа, фото Pxhere

Тож про результати перевірок створених в Парламенті Тимчасових слідчих комісій та подальший розвиток подій в країні читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що дітям до 14 років заборонять продаж будь-яких ліків – Верховна Рада проголосувала "за".