Нові штрафи і строки

Посилення методів боротьби з корупцією із року в рік залишається однією з головних проблем в Україні. Сьогодні, 3 червня, в ході пленарного засідання Верховної Ради народні депутати затвердили довгоочікуваний законопроект № 4651, що передбачає позбавлення волі за подання чиновниками недостовірної інформації в деклараціях. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Ініціатива президента: розмір нових штрафів

Після тривалого обговорення поданих до законопроекту правок нардепи прийняли в цілому "Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

Ініційований він був президентом України Володимиром Зеленським – офіційне подання відбулося 27 січня 2021 року.

Володимир Зеленський, фото: Instagram
Володимир Зеленський, фото: Instagram

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Закон передбачає редагування низки статей з КУпАП та ККУ.

Як зазначено у Висновку Венеціанської Комісії, рівень грошових штрафів та інших санкцій має бути достатньо високим, щоб діяти як стимулюючий фактор і забезпечити покарання.

Втім, що стосується розміру штрафу, передбаченого новою редакцією статей ККУ, то суми зросли у незначній мірі – всього на 500-1000 неоподаткованих мінімумів (а це від 8500 до 17 000 грн).

Тепер сума штрафу коливається від 51 тис до 68 тис грн.

Штрафи, фото: ua.news
Штрафи, фото: ua.news

Строки обмеження волі: "Якщо карати, так карати"

Також передбачено посилення кримінальної відповідальності.

Відтепер умисне внесення суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування передбачатиме покарання не тільки накладання штрафу або громадськими роботами до 240 годин, а і обмеженням чи позбавленням волі на строк до 2 років.

Законопроект 4651 - скріншот
Законопроект 4651 - скріншот

"Змінами до санкцій статей 366-2, 366-3 КК України пропонується посилити кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", - йдеться у Пояснювальній записці до проекту Закону.

Під час обговорень представники деяких депутатських фракцій і груп наполягали на збільшенні штрафів і строків позбавлення/обмеження волі.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

"Якщо карати, так карати: ми бачимо величезну кількість корупціонерів з величезними статками, які не можуть пояснити їх походження. Пропоную прирівняти дані види злочину до тяжких і зробити від 5 до 10 років позбавлення волі", - запропонував Член депутатської групи "ДОВІРА" Микола Бабенко.

Врешті-решт, "За" законопроект № 4651 проголосувало 307 народних депутатів.

Законопроект 4651 - скріншот
Законопроект 4651 - скріншот

Як зазначено в положеннях прийнятого документу, даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.