Федір Веніславський, який працює в українському парламенті та займається питаннями безпеки та оборони, сказав, що за новими правилами, студенти можуть не йти в армію під час мобілізації.

Але з'ясувалося, що в деяких зарубіжних вишах можна було заплатити гроші, щоб отримати таку можливість. Він розказав про це в інтерв'ю.

Студенти. Фото: Youtube
Студенти. Фото: Youtube

"Право на відстрочку від мобілізації залишили для здобувачів усіх рівнів освіти. Це стосується громадян, котрі навчаються в іноземних навчальних закладах. Але є нюанс. Міністерство освіти повинно сформувати перелік закордонних вишів таким чином, щоб відсіяти ті, які створюють "лазівки" для уникнення мобілізації громадянами України", — наголосив нардеп.

Протягом 2022-2023 років було виявлено, що деякі іноземні навчальні заклади створили спеціальні факультети, які, за умовною оплатою в 1 тис. доларів за навчання, надавали українським студентам можливість отримати відстрочку від мобілізації.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Водночас, в Україні було відновлено право на відстрочку від призову для аспірантів, які навчаються як на бюджетній, так і на контрактній основі.

На тлі цих подій ведеться дискусія щодо можливості звільнення від мобілізації громадян, які сплачують великі суми податків.

Скрін, відео YouTube студенти
Скрін, відео YouTube студенти

Ця ідея викликає розбіжності серед українців та офіційних осіб, деякі з яких вважають, що такий крок є неконституційним.

Крім того, серед військових експертів та оборонців існує думка, що обов'язок служби в Збройних Силах України має лягати на плечі молодих чоловіків.

У зв'язку з цим, у новому законопроєкті про мобілізацію, внесеному народними депутатами, пропонується знизити максимальний вік призову з 27 до 25 років.

Раніше повідомлялося на порталі Знай.ua нові правила вступлять у силу: стосується всіх отримувачів допомоги

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, гроші за навчання можна повернути: прийом, до якого податкова не матиме претензій