Останнім часом українські суди почали виносити надто незвичайні рішення – не лише караючи порушників, а й видаючи їм книжки з фільмами, щоби "духовно збагатилися".

Нещодавно, наприклад, хлопця з Малинського району Житомирської області, який витягав напам'ять товари з магазинів, засудили за крадіжки та наказали йому прочитати книжку "Сагайдачний".

Підліток викрав з магазину всілякі дрібнички, включаючи автомобільний термометр, навушники і навіть шоколадки. На суді він зізнався, що діяв за вказівкою свого знайомого.

Хлопець читає книгу / фото: depositphotos
Хлопець читає книгу / фото: depositphotos

Не промінявши взаємодопомогу, його бабуся постала в суді, стверджуючи, що хлопець потрапив під вплив старожила, який уже не вперше був на межі закону. Суддя, незважаючи на жалюгідні спроби відмазатися, виніс ухвалу: три роки в'язниці з випробувальним терміном та читання історичного роману "Сагайдачний".

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Може, саме історія гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного змусить хлопця замислитись про наслідки його вчинків.

А як щодо хлопця із Гощанського району Рівненської області? Він, своєю чергою, вирішив "розділити" майно зі своєю сестрою, вкравши в неї інструменти.

Кайдашева сім'я / фото
Кайдашева сім'я / фото

Спробувавши себе виправдати, він стверджував, що взяв лише те, що йому належало у спадок. Суд, однак, не повірив і виніс вирок: п'ять років умовного терміну та обов'язкове прочитання "Кайдашевої родини" Івана Нечуй-Левицького.

Може, цей урок допоможе йому краще зрозуміти, що таке чуже та своє.

Такі вироки – не рідкість. У березні минулого року Малиновський суд Одеси засудив чоловіка, який викрав ноутбук у друга до п'яти років умовного терміну. Але найцікавіше, що суддя прикріпив до покарання завдання самовдосконалення.

Маленький принц / кадр з фільму
Маленький принц / фото: кадр з фільму

Він вважає, що засуджений має навчитися ефективно використовувати свій вільний час і зрозуміти, що даремно витрачати його – неправильно. Для цього він порекомендував прочитати "Маленького принца" та подивитися фільм "Велосипедисти".

Навіщо судам взагалі вдаватися до таких заходів? Можливо, вони вірять, що література та кіно можуть пролити світло на суть злочину та дати можливість порушникам задуматися про свої вчинки.

Також наш портал інформував, що посилення мобілізації та покарання ухилістів: чого чекати чоловікам

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що у українця заблокували картку за покупку піци: Monobank розпізнав як "підозрілу" операцію