Зі зростанням напруженості на сході України енергетична система країни зіткнулася з новою загрозою з боку Росії. Напад на енергетичні об'єкти України у 2024 році став непередбачуваним та жорстоким.

Зазвичай, такі атаки відбувалися в зимові місяці, коли безпека енергосистеми перебувала під підвищеним контролем. Однак цього разу атаки почалися навесні, вдаривши тим самим у найвразливіший момент.

Енергетика, вітрова енергія // Getty Images
Енергетика, вітрова енергія // Getty Images

Внаслідок двох тижневих атак росія завдала Україні серйозних збитків. За оцінками експертів, Україна втратила потужності, еквівалентні роботі Запорізької АЕС.

Це спричинило проблеми з енергопостачанням у кількох областях, включаючи Дніпропетровську, Донецьку, Кіровоградську, Одеську, Полтавську, Сумську та Харківську. Найкритичніша ситуація виникла в Харкові.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Хоча відновлювальні роботи вже йдуть, повністю уникнути наслідків атак поки що не вдається. Докладніше, зруйновано Бурштинську, Ладижинську, Криворізьку ТЕС, та постраждали інші генеруючі об'єкти.

Тарифи на електроенергію / фото: Pixabay
Тарифи на електроенергію / фото: Pixabay

Вже зараз говорять про неминучий дефіцит електроенергії найближчими місяцями. Ситуація може загостритись влітку, коли різко зростає споживання енергії через використання кондиціонерів.

Ускладнюючи ситуацію, деякі об'єкти були повторно атаковані після початку відновлювальних робіт. Щоб відновити зруйновані об'єкти, знадобиться значний час та зусилля.

Аж до нового опалювального сезону Україна може зіткнутися з періодичними дефіцитами електроенергії. Без допомоги міжнародних партнерів відновлення енергосистеми буде тривалим і складним процесом.

Також наш портал інформував про кіловати зі знижкою: як досягти адекватних сум у рахунках за світло

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що від нових платіжок будуть сльози: стало відомо, як може змінитися тариф на електроенергію