В інтернеті часто можна зустріти інформацію про те, що фізичні особи-підприємці не можуть отримати бронь від мобілізації, а також не мають права бронювати своїх працівників. Однак реальність трохи складніша і залежить від багатьох факторів.

ФОПи, теоретично, можуть отримати бронь від мобілізації. Закон дозволяє це у випадках, коли підприємець або його працівники виконують роботу, яка має стратегічне значення для обороноздатності країни.

Комунальники, Харків. Фото: ХС•Харків
Комунальники, Харків. Фото: ХС•Харків

Наприклад, якщо ФОП займається виробництвом або поставкою товарів та послуг, необхідних для військових потреб або оборони. Процес бронювання починається з підготовки відповідної заяви та надання необхідних документів, які підтверджують зайнятість у сфері оборони.

Цю документацію потрібно надіслати до профільного органу влади, який відповідає за видачу дозволів на бронювання. Керівник підприємства або ФОП має підписати заявку на бронювання, яку супроводжує супровідний лист.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Пожежники. Фото: скріншот youtube
Пожежники. Фото: скріншот youtube

Всі документи відправляються до відповідного органу, який перенаправляє їх до Києва для узгодження з Генеральним штабом ЗСУ та Міністерством економіки, яке видає офіційний наказ про бронювання.

Здебільшого підпадають під бронювання працівники комунальних, державних підприємств чи великих компаній зі значними доходами, що може ускладнити процес для малих підприємців.

Незважаючи на це, якщо діяльність ФОПу є справді критично важливою для державної безпеки та оборони, то бронювання можливе.

Нагадаємо, змушені будете платити 15%, замість звичних 5%: як цього уникнути

Раніше ми писали про те, що нерухомість вже не модно: депутат Табалов вклав мільйон у годинники