В Україні відбуваються зміни у системі адміністративної відповідальності за порушення у галузі військового обов'язку, оборони та мобілізації.

Особливо це стосується Статті 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), що означає порядок відповідальності призовників, військовозобов'язаних та резервістів за порушення правил військового обліку.

Військові ЗСУ, фото: Інтерфакс
Військові ЗСУ, фото: Інтерфакс

На даний момент розмір штрафів за такі порушення коливається від 510 до 850 гривень. Проте, згідно із законопроектом №10379, який уже прийнято за основу у першому читанні, передбачається значне збільшення цих сум.

Планується встановити штрафи у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень.

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки
Показати ще

Нововведення дозволять ТЦК та СП виписувати штрафи за порушення військового обов'язку без складання протоколу. Також передбачено можливість оскарження штрафів у судовому порядку.

Військовослужбовці ТЦК. Фото: скрін youtube
Військовослужбовці ТЦК. Фото: скрін youtube

Розміри штрафів будуть вищими під час військового стану. Наприклад:

  • за порушення правил військового обліку штрафи становитимуть від 17 000 до 25 500 гривень,
  • за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – від 17 000 до 25 500 гривень для громадян та від 34 000 до 59 500 гривень для юридичних осіб та посадових осіб органів влади.

Настання адміністративної відповідальності можливе з 16 років, але особи віком 16-18 років можуть піддаватися заходам впливу, передбаченим статтею 24-1, таким як зобов'язання публічного чи іншої форми вибачення, попередження тощо.

Однак у разі серйозних порушень вони можуть підлягати адміністративній відповідальності на загальних підставах.

Крім того, Знай.ua повідомляв, чи позбавлять українців житла за неявку на порядку денному