У медичній практиці досить поширений метод, відомий як "йодна сітка". Багато хто застосовують його при больових відчуттях у суглобах, різних травмах і розтягненнях зв'язок, а також при нежиті та інших захворюваннях.

Йод, фото з вільних джерел
Йод, фото з вільних джерел

Однак, як стверджують фахівці, цей спосіб лікування не має наукового обґрунтування.

Про відсутність доказової бази щодо ефективності "йодної сітки" повідомляє у своєму повідомленні у Facebook відомий український лікар-невролог та психіатр Євген Скрипник. Він каже, що автором цього методу був лікар І.С. Ковбасенко із Санкт-Петербурга, який жив на початку ХХ століття.

Колбасенко стверджував, що нанесення йоду на тіло людини у вигляді сітки дратує шкіру, покращує кровообіг та чинить протизапальну дію. При цьому, за його словами, розмір квадратиків сітки має становити близько квадратного сантиметра.

Популярні новини зараз
Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

Лікування розсади йодом, скріншот: YouTube
Лікування розсади йодом, скріншот: YouTube

Однак, на думку Скрипника, не існує жодного якісного дослідження, яке б підтверджувало будь-який ефект від застосування "йодної сітки". Цей метод є абсолютно неефективним як для лікування травм, так і для діагностики дефіциту йоду в організмі.

Знебарвлення "сітки" після її нанесення залежить тільки від індивідуальних особливостей шкіри пацієнта та швидкості випаровування йоду з її поверхні.

Нагадаємо, немає зубів, а імпланти ставити боїтеся? Вчені навчилися вирощувати зуби, як у дитинстві

Як повідомляв "Знай.ua", що робити, якщо тиск стрибає вранці: поради медиків

Знай.ua писав, після 40 - шансів немає: уролог розповів, до якого віку у чоловіків росте "бананчик"