Водіїв в Україні ледь не щодня штрафують за порушення Правил дорожнього руху. Суми штрафів можуть бути доволі високими, але чи завжди вони обгрунтовані? Розповідаємо, як водіям боротися з несправедливими, на їх думку, покараннями.

По перше, важливо знати свої права. Наприклад, поліцейські мають право зупинити вас тільки з певної причини, і вона повинна бути обґрунтована. На дорозі немає місця перевірці документів без явних порушень.

Штрафи, korrespondent
Штрафи, korrespondent

Якщо ви переконані, що штраф накладено несправедливо, у вас є право на оскарження в суді. Існують випадки, коли постанови складаються з помилками, і це є ще однією підставою для оскарження.

Звісно, є ситуації, коли зупинка автомобіля - це законна дія поліції. Причини можуть бути різноманітними і включають такі ситуації, як порушення ПДР, технічні несправності транспортного засобу, причетність до ДТП або іншого правопорушення, пошук авто, опитування свідків ДТП , потреба у наданні допомоги іншим учасникам дорожнього руху, обмеження руху на вказаній ділянці дороги, неправильно закріплений вантаж на авто, некоректне використання світлових чи звукових сигналів, а також перевірка іноземних номерних знаків. Але якщо ви вважаєте, що ваша ситуація не підпадає під жодну з цих причин, не соромтеся захищати свої права.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Є кілька шляхів для оскарження штрафу. Водій може спробувати звернутися безпосередньо до керівництва патрульної поліції. Однак, більш ефективний метод - це подання позовної заяви до суду. Важливо пам'ятати, що термін для оскарження покарання складає 10 днів з моменту винесення постанови.

У позовній заяві слід детально вказати наступну інформацію: статтю Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), на підставі якої була винесена постанова; дату, серію та номер постанови; дані працівника поліції, який виніс постанову; причину, через яку водій вважає постанову незаконною, а також докази, що свідчать про його невинність у порушенні ПДР.

Також важливо вимагати у позовній заяві скасування постанови про правопорушення та закриття адміністративного провадження. За подання документа до суду необхідно сплатити збір у розмірі 605,60 гривень. Якщо суд визнає водія невинуватим, то судовий збір повертається у повному обсязі.

Нагадаємо, Українцям погрожують шаленими витратами: треба вирішити проблему з комуналкою вже зараз

Раніше ми повідомляли, За що в українців можуть відібрати права водія: цілих 14 причин

Також, Вартість паркування в Україні тепер інша: скільки гривень витягнуть із кишені