У парламенті тривають дискусії на тему економічного бронювання. Мова йде про два можливі шляхи надання відстрочки військовозобов’язаним. Одним із варіантів є введення відрахувань з заробітної плати, а інший - застосування системи квот.

"Розглядаються дві моделі економічного бронювання. Вони в дискусії. З одного боку, ми розуміємо, що не можемо жодного долара з міжнародної допомоги витратити на зарплати військовим. Будь-які зарплати військовим, а ми хочемо їх піднімати, хочемо більше військових, – це наші гроші у вигляді мит і податків.", – зазначив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, – "З іншого боку, щоб ці гроші зʼявлялися, економіка має працювати. Але тут питання справедливості. Багато опонентів кажуть, що багаті не служать, а бідні йдуть до армії".

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Принцип першої запропонованої моделі простий: кожен працюючий громадянин, який бажає уникнути призову, повинен буде відраховувати певну суму зі своєї зарплати.

Друга модель - це система квот для компаній на бронювання військовозобов’язаних працівників. За цим варіантом, компанії зобов'язані будуть відраховувати певну суму за кожного "заброньованого" працівника, яка дорівнює мінімальній зарплаті військовослужбовця.

Популярні новини зараз
Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

"Наприклад, медіа. Умовно кажучи, у вас є 10% людей, яких можете забронювати. Хто це буде – керівник вирішуватиме самостійно. За цих людей сплачується мінімальна зарплата бійця щомісяця. Зараз мінімальна – 20 тисяч гривень, тобто 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу сплачується щомісяця. Це окремо від податків", - навів приклад Арахамія.

Він підкреслив, що незалежно від обраної моделі, є важливою не лише ефективність, але й справедливість системи. Дискусії про економічне бронювання не обійшли стороною і президента України, який зазначив, що формулою такого заходу має бути "ти воюєш або працюєш на державу".

Раніше ми повідомляли, що В Україні посилили штрафи для ухилянтів: від чого залежить сума покарання, і як оскаржити

Нагадаємо, Українцям пояснили, чи можна заперечити "придатність": рішення ВЛК не остаточне