Український парламент уже проголосував у другому читанні та загалом за проект закону № 10379, який вносить зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення та посилює відповідальність за порушення мобілізації. Для порушників порядку мобілізації штрафи підвищили у кілька разів.

Український адвокат Катерина Аніщенко під час коментаря в ефірі телемарафону, заявила, що цим проектом закону передбачається, що ТЦК і СП визнаватиме особу, яка ухиляється, коли на його адресу було направлено повістку, за якою ця особа не з'явилася.

Надалі буде спрямована вимога – відповідно, ТЦК має право визнавати таку особу ухилистом та притягувати до відповідальності. Адвокат також пояснила, як можна оскаржити таке рішення.

Візит до ТЦК, фото: Facebook
Візит до ТЦК, фото: Facebook

"Якщо людина прийшла після того, як її було притягнуто до відповідальності, то відповідно буде скасування арешту майна, але штраф все одно доведеться заплатити, бо прихід до ТЦК для оновлення даних стався вже після того, коли виклики до ТЦК були не відреаговані особою. Щодо правомірності чи неправомірності ми бачимо, що всі наші закони і Конституція України підводять до того, що всі чоловіки військовозобов'язаного віку мають з'явитися до ТЦК. Тому дії ТЦК з цього приводу будуть правомірними", - зазначила Аніщенко.

Популярні новини зараз
Позбавлять прописки без вашого відома – хто ризикує стати "безхатьком" Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось Українців змусять повернути допомогу – кого заженуть у мінус Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило
Показати ще

Вона також сказала, що якщо особа не повідомила ТЦК про те, що вона не проживає за адресою місця реєстрації, вона мала це зробити. На нього законом покладено обов'язок повідомляти ТЦК про зміну свого місця перебування чи проживання.

Катерина Аніщенко також зазначила, що ухвалений закон про штрафи для ухилістів не містить пояснень, від чого залежить розмір штрафу.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"На жаль, закон не містить цих пояснень. Жоден адвокат чи юрист вам не дасть ці пояснення. Різниця велика 17–22,5 тисячі гривень. Цей закон не містить роз'яснень, це залежатиме від суб'єктивної думки начальника ТЦК, який підписуватиме постанову на конкретну суму для конкретної особи", – пояснила адвокат.

Вона також додала, що відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення надається 10 днів для сплати штрафу.

Нагадаємо, українські жінки йдуть служити, щоб урятувати своїх чоловіків: "Скоро все там будемо".

Раніше повідомлялося, в Україні вигадали, як розвантажити ТЦК до 18 травня – це сподобається не всім.

Також у ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня.