Народне свято "Пахом Теплий" відзначається 15 травня (за старим стилем – 28 травня). Православна церква цього дня вшановує пам'ять преподобного Пахомія Великого, Єгипетського, Фіваїдського.

Інші назви свята: "Пахом", "Пахом Бокогрей", "Травник", "Зелений шум". Назви "Теплий" чи "Бокогрей" день отримав за те, що з 15 травня приходить по-справжньому тепла літня погода.

День за всіма прикметами має бути дуже теплим. Тому саме час якнайдовше побути на вулиці, віддати перевагу паркам замість кафе. Можете зустрітися з друзями, близькими, вечір також буде дуже теплим, тому можна довше посидіти на свіжому повітрі або навіть влаштувати пікнік.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Наші пращури помітили, що наші пращури помітили, якщо у цей день теплі дні, то зима буде холодною. Тоді огірочки виростуть міцними та хрусткими. Для рибалок це теж чудовий день. Рибалка точно повернеться не з порожніми руками, риба сама пливе в мережі. Але якщо результату немає, тобто особлива прикмета – треба лише помінятися наживкою із сусідом. За прикметою, риба відразу ж потрапить на вудку.

Для людей похилого віку є свої прикмети – слід просто вийти на вулицю погрітися. Можна зібрати дітей та розповісти цікаві історії чи казки. А хлопці можуть сьогодні визнаватись дівчатам у симпатії. Раніше навіть була особлива традиція – треба було провести дівчину додому та дати їй на прощання жменьку пшениці. Якщо вона візьме її з собою, то відповіла взаємністю. А якщо висипала – хлопець не сподобався. Але пшеницю доведеться зібрати, бо великий гріх просто так викидатиме її.

Також сьогодні сняться правдиві сни, які швидше за все здійсняться. День відмінно підійде для подорожі, особливо далекої чи морської. Але варто бути обережними, бо велика ймовірність сварок.

Сон, спляча людина. Фото: Знай.ua
Сон, спляча людина. Фото: Знай.ua

Що не можна робити 15 травня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, бажати зла, заздрити, відмовляти у допомозі.

Народні прикмети не радять у цей день розповідати про свої плани, інакше можуть не справдитися, а також садити овочі – вони не дадуть урожаю.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.