Для всіх наших шанованих читачів, які мають відношення до керування авто, є дуже важлива інформація. Річ у тім, що новий закон про посилення мобілізації, який набирає чинності з 18 травня, також передбачає процедуру обмеження права на керування транспортним засобом для осіб, які ухиляються від призову на службу.

У зв'язку з цим у багатьох водіїв постало питання, як повернути собі можливість знову сісти за кермо. Про це пише портал "Твоя машина".

Посвідчення водія, скріншот: YouTube
Посвідчення водія, скріншот: YouTube

Процедура обмеження прав водія в новому законі складна, передбачає низку обов'язкових умов. Наприклад, після того, як Територіальний центр комплектування (ТЦК) виявив факт порушення з боку військовозобов'язаного, він повинен направити в поліцію дані громадянина з метою його розшуку та затримання з метою доставки до центру.

Якщо зробити це не вдасться, військкоми надсилають рекомендованим листом за місцем реєстрації ймовірного ухиліста письмову вимогу, яка вважається врученою з моменту передачі адресату або проставлення поштового штампу про неможливість це зробити. Лише за 10 днів після цього ТЦК може звернутися до суду з проханням обмежити права громадянина.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Посвідчення водія, кадр з відео
Посвідчення водія, кадр з відео

Далі ситуація подібна до тієї, яка відбувається з особами, що ухиляються від сплати аліментів. Рішення суду (якщо він задовольнить вимоги ТЦК) передадуть до виконавчої служби, яка вносить відповідні зміни до баз даних. У разі зупинення водія поліцією, його посвідчення водія буде вилучено і направлено до суду.

Спікер Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін заявив, що у разі виникнення такої ситуації військовозобов'язаний може повернути собі право керування транспортним засобом, виконавши вимогу ТЦК. Найімовірніше, воно полягатиме у оновленні облікових даних.

Після цього йому видадуть документ, що підтверджує виконання вимоги, з яким він може звернутися до виконавчої служби для закриття провадження та повернення прав.

Нагадаємо, якщо оштрафували на рівному місці: водіям розповіли, як повернути гроші.

Раніше повідомлялося, дуже небезпечні "ігри": що буде з водієм, який не зупиниться на вимогу поліції.

Також, що не варто робити на вулиці, щоб уникнути штрафу у 850 гривень.