З 18 травня усі чоловіки призовного віку повинні носити з собою військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Якщо раптом забули документ вдома, можете отримати штраф, або повістку.

Згідно зі статтею 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», усі громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного та пред'являти його на вимогу уповноваженого представника Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також, поліцейського. Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube
Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube

Недотримання цієї вимоги може призвести до серйозних наслідків для громадян. Зокрема, відсутність військового облікового документа або відмова його пред'явити може розцінюватися як адміністративне правопорушення.

«Відсутність з собою або відмова пред'явити військово-обліковий документ буде прямим порушенням вимог частини 6 статті 22 згаданого Закону, що є наслідком притягнення до адмінвідповідальності за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, вчинене в особливий період. А це штраф від 17 000 грн до 25 500 грн» – пояснює адвокат.

Популярні новини зараз
Потрібно терміново нести документи: українським пенсіонерам дозволили у червні "відновити" виплати F-16 для України можуть обернутися кошмаром для наших пілотів: як їм потрібно буде літати На Україну насувається епічна магнітна буря: триватиме 5 днів Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки
Показати ще

Крім того, важливо зазначити, що поліцейські мають право затримати та доставити до ТЦК громадянина, якщо вони виявлять, що громадянину вже вручали повістку, але той не з'явився до ТЦК.

«Ви повинні пам'ятати – поліцейський може тільки виявити порушення, а рішення щодо винесення постанови та накладення штрафу приймає виключно очільник ТЦК відповідно до вимог частини 2 статті 235 Кодексу про адмінправопорушення» – нагадав адвокат.

Нагадаємо, З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК

Раніше ми розповідали про Привіт від ТЦК у поштовій скриньці: як реагувати на повістку