У Православній церкві 22 травня вшановується святий мученик Василиск Команський. Інші назви свята: "Солов'їний день", "Васильковий день".

За народним повір'ям, у цей день вилуплюється з півнячого яйця вогняний цар-змій Василиск. Починається русалочий тиждень.

Наші пращури вірили, що це день Василиска - міфічної істоти. У нього голова півня, очі та тулуб жаби, хвіст змії, але часто його показували, як дракона. У середні віки вважали, що він справді існує, має отруйні ікла та пазурі, а також може вбивати поглядом.

Народ на Русі вірив, що яйце, з якого сьогодні вилупиться Василиск, було знесене семирічним півнем 15 січня, а висиджувала його жаба. Яйце більше схоже на кулю і вкрите лускою. Тому всі яйця сьогодні потрібно варити тільки круто, а якщо щось у ньому турбує, наприклад, червона цятка, то краще її не їсти.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Сьогодні небажано щось робити за межами будинку, у полі чи на городі. Тому що, щоб ви не посадили, буде тільки полин і волошки. Тому день необхідно присвятити домашнім клопотам.

Дівчата сьогодні можуть сплести вінки з гілочок берези. Їх потім треба кинути у річку. Якщо віночок потонув, варто чекати на нещастя. Можна також нарвати волошок. З виходять чудові цілющі зілля, які допоможуть від безлічі недуг. Потрібно встати раніше, пройтися босоніж по росі і зібрати квіти в поділ сукні, в якій їх відносять додому. Якщо упустили квіти, все зібране втратить цілющу силу.

Вінок з кульбаб, фото Pixabay
Вінок з кульбаб, фото Pixabay

Що не можна робити 22 травня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, кривдити когось, відмовляти у допомозі, заздрити, пліткувати та піддаватися зневірі.

У народі Василісків день у давнину вважали одним із найстрашніших - за повір'ями в цей час народжувався зміїний цар Василиск. Тому намагалися не розпочинати нову роботу - успіху в ній не буде, а також заборонялося працювати на городі та полі: "Не сіяли, не орали - страшний день перечікували, щоб поля не засмічилися, волошки не вродили" , - так говорили в народі. Сьогодні не можна свистіти – це до обману та крадіжок, всі несрочні хірургічні операції краще перенести на інший день.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.