Православна Церква в цей день згадує третє здобуття глави Пророка, Предтечі та Хрестителя Іоанна.

Інші назви свята: "Іван-гусятник", "Гусятник", "Іванів день". Медвяними росами день прозвали через те, що нерідко ранкові опади 25 травня бувають солодкими, з медовим присмаком. У цей день люди зверталися до святого Іоанна Предтечі з проханням захистити поля та городи від роси.

Також православне свято сьогодні, 25 травня, - день пам'яті святого Єпифанія Кіпрського.

На Русі люди вірили, що саме у цей день з'являється роса на рослинах. Насправді це досить огидна рідина, що складається з виділення попелиць та черв'яків, які висмоктують соки з рослин. Не дивно, що вважалося, що ця «роса» завдає шкоди не тільки рослинам, а й дітям та худобі. Але її примудрялися використовувати, наприклад, у народній медицині.

Популярні новини зараз
Щоб отримувати пенсії, українцям потрібно терміново з'явитися у ПФУ: залишили лише 10 днів Заженуть у борги, а ви й знати не будете: клієнти Ощадбанку скаржаться на списання коштів Мобілізація 2024: як держава "закручує гайки" для ухилянтів Пенсіонерам встановили обмеження: кому не світить підвищення виплат
Показати ще

У цей день потрібно встати раніше і накрити грядки, щоб рослини не постраждали від перепаду температур, попелиць, комах та сильного сонця. Медведову росу вважали Божим гнівом, тому треба помолитись Іванові, щоб захистив від неї город. Хоча вона і небезпечна, але її можна зібрати і з її допомогою позбавлятися від нагноєнь та мозолів. Її просто наносять на ганчірочку та прикладають до хворого місця. Шкіра швидко стає чистою.

Також з цього дня сіють пізні ярі та збирають лікарські трави. Ще прийнято висаджувати розсаду капусти. Але це потрібно робити вдосвіта і так, щоб ніхто не бачив.

Молода капуста. Фото Freepik
Молода капуста. Фото Freepik

Що не можна робити 25 травня

Оскільки сьогодні велике свято, то цього дня багато заборон:

  • заборонено лаятись, з'ясовувати стосунки, сперечатися;
  • не можна робити прибирання, прати, гладити, шити, займатися тяжкою роботою;
  • заборонено різати та брати до рук гострі предмети, а також потрібно бути обережним з вогнем – можна поранитися;
  • не можна думати про погане.

Також у цей день в жодному разі не можна відмовляти у проханні та скупитися - інакше в житті добра не буде.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.