Згідно з нововведеннями, чоловікам від 18 до 60 років, які мають відстрочку від мобілізації у зв’язку з доглядом за іншою особою, тепер необхідно надати висновок лікарсько-консультативної комісії. Цей документ має підтвердити потребу людини з інвалідністю II групи у постійному догляді.

Як повідомляє "Судово-юридична газета", відтепер для отримання відстрочки від мобілізації потрібно мати акт, складений ЛКК закладу охорони здоров’я, що підтверджує факт догляду за особою з інвалідністю II групи. Згідно з постановою Кабміну від 16 травня 2024 року №560, для встановлення факту здійснення догляду, військовозобов’язаний має подати заяву на ім’я керівника виконавчого органу місцевої ради. Спеціально створена комісія розглядає заяву і видає акт про встановлення факту догляду. Цей акт є одним із документів, необхідних для отримання відстрочки.

Військовий квиток. Фото з відкритих джерел

До складу комісії можуть входити:

  • депутати місцевої ради;
  • представники виконавчих органів місцевого самоврядування;
  • представники громадських організацій.

Ця комісія, на основі наданих матеріалів територіальними центрами комплектування, складає акт про встановлення факту постійного догляду. Відповідний акт є одним із документів, які необхідно подати до ТЦК для отримання відстрочки.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще

Народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань правової політики Ігор Фріс, розкритикував нову вимогу уряду, заявивши, що це рішення не має законних підстав і було прийняте без належної правової основи. "Може завтра інші органи виконавчої влади будуть на власний розсуд трактувати закони та виносити накази і розпорядження, базуючись не на законі, а на власному світосприйнятті?" – зазначив нардеп.

Депутати направили звернення до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою привести постанову Кабміну №560 у відповідність до закону про мобілізацію. Народні депутати вимагають чітких і прозорих правил, які базуватимуться виключно на законодавчій базі, а не на суб'єктивних рішеннях виконавчих органів.

Нагадаємо, Роздача повісток в Україні: коли поліцейські можуть розпочати "поквартирний обхід"

Раніше ми розповідали про Оновлення даних у ТЦК: в яких випадках чоловіка можуть відвезти на "перевірку"