Сонячна активність невблаганно наростає, і наша космічна "подруга" готується до чергового потужного спалаху своєї неосяжної енергії.

Відома сонячна пляма AR3664, що нещодавно спричинила масштабні магнітні бурі та захоплюючі полярні сяйва, повертається в наш бік, готуючись до нового удару. Про це повідомляє Forbes.

Спалах на Сонці. Фото: Twitter
Спалах на Сонці. Фото: Twitter

Минулого тижня, коли ця гігантська область активної плазми опинилася в полі зору Землі, вона вже встигла продемонструвати свою руйнівну міць, викинувши потужний спалах класу X2.9 – один із найпотужніших типів сонячних спалахів.

Проте сила спалаху – єдиний критичний чинник. Найбільшу загрозу для земних систем становлять корональні викиди маси (КВМ) – гігантські хмари заряджених частинок, що вириваються із Сонця під час спалахів. Ці потужні плазмові цунамі можуть досягати Землі за кілька днів і завдавати серйозних збитків електричним мережам та електронним системам.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку Неймовірний зліт або незворотнє падіння: липневий кар'єрний гороскоп для всіх Знаків зодіака Українцям стане складніше переоформити авто: що зміниться Приймати ванну будемо тільки у свята: водопостачання може подорожчати майже вдвічі
Показати ще

Геомагнітні хвилі на Сонці. Фото: Youtube
Геомагнітні хвилі на Сонці. Фото: Youtube

З іншого боку, напрям КВМ має вирішальне значення. Якщо викид спрямований безпосередньо на Землю, наслідки можуть бути катастрофічними. Саме це сталося на початку травня, коли пляма AR3664 вибухнула у нашому напрямку, викликавши потужну магнітну супербурю 10 травня.

Експерти попереджають, що наступного тижня або за два ми можемо зіткнутися з черговою супербурею. ого світила.

Нагадаємо, вчені в паніці через те, що відбувається з магнітним полем Землі: одне питання не дає спокою

Як повідомляв "Знай.ua", у червні по нам вдарить кілька магнітних бур: як пережити без втрати духу

Знай.ua писав, землетруси та катаклізми: які наслідки війни відчує Україна