Україна готується мобілізувати десятки тисяч людей, щоб упоратися з нестачею солдатів за умов посилення російських атак. Але польові командири всерйоз переймаються тим, наскільки погано підготовлені новобранці.

Командири давно скаржаться на слабку підготовку новобранців у навчальних центрах. І з настанням росії це стало ще більшою проблемою. Поки що не почалася хвиля нових закликів, командири змушені відправляти на передову солдатів, які раніше охороняли тилові позиції.

Воїн ЗСУ, фото: Facebook
Воїн ЗСУ, фото: Facebook

Президент Володимир Зеленський також підписав закон, який дає змогу деяким ув'язненим йти в армію в обмін на умовно-дострокове звільнення.

За словами українського військового з інтерв'ю видання The Washington Post, це дуже схоже на російську тактику, яка призвела до появи тисяч нових бійців, але водночас випустила на волю небезпечних злочинців.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Командири скаржаться, що через погану підготовку новобранців доводиться витрачати тижні на навчання їхнім базовим навичкам, таким як стрільба.

"У нас були хлопці, які навіть не знали, як розібрати та зібрати пістолет", – розповів 28-річний замкомандира батальйону 93-ї механізованої бригади на прізвисько "Шмідт".

Військові ЗСУ, скріншот: YouTube
Військові ЗСУ, скріншот: YouTube

Шмідт каже, що перший тиждень він витрачав на те, щоб кожен новобранець щодня стріляв по одній шухляді куль (близько 1500 пострілів), перш ніж перейти до складніших завдань. Через кілька тижнів саме цих солдатів можуть відправити під Часва Яр, де йдуть запеклі бої.

Якщо відбудеться прорив, недосвідчені новобранці будуть приречені на загибель.

Для командирів на передовий будь-які нові війська – довгоочікуване підкріплення, якщо враховувати, що деякі підрозділи місяцями не отримували нових солдатів. Але багато хто з цих нещодавно прибулих виявляються погано підготовленими.

Навчання ЗСУ, скріншот: Twitter
Навчання ЗСУ, скріншот: Twitter

Деякі новобранці вважаються фізично придатними до служби, незважаючи на те, що їм уже за 50 і мають проблеми з колінами і спиною. Це означає, що їм буде складно пройти кілька миль із рюкзаком та зброєю. Але деякі бригади все одно одержують наказ брати цих людей.

"Є хлопці, яким просто дивишся в очі і розумієш, що він вагається", – каже сержант. "Йому потрібен поштовх. Йому потрібна впевненість у своїй зброї, впевненість у тому, що ми його не покинемо, і він боротиметься".

"А є ті, хто відразу каже: «Я не битимуся», – додає він. "Звичайно, таких намагаєшся не брати. Але в нас в армії так влаштовано, що відділ кадрів тобі каже: Нічого, треба його брати, він здоровий».

Командири змушені працювати з солдатами, які не завжди готові до фізичних та психологічних випробувань війни, тоді як морально та фізично готові українці відчувають страх та ухиляються від служби через можливість уникнути трагічних наслідків.

Нагадаємо, готуйте рюкзак: що взяти з собою, якщо вирушаєте до армії

Раніше ми писали про те, що незрячих – у снайпери: журналіст і колишній в'язень полону розповів про правду ВВК

Крім того, Знай.ua повідомляв, "Ноги гнили і сочилися": воїн ЗСУ, який побував у полоні, зізнався, що відбувається у нас у "підручках"