Цього дня православна церква згадує святих мучеників Лукіана Бельгійського та Лукіана (Лукіліана) Антіохійського .

У повір'ях йдеться про те, що варто відмовитися від скандалів у сім'ї, а також потрібно вести активне життя. Інші назви свята: "Лук'ян", "День Луки", "Ветреник", "Колодець" .

Вітряком день прозвали тому, що 16 червня у напрямку вітрів судили про майбутню погоду та врожайність. У народі з цього приводу казали: "На Лукіана не лягай спати рано, а придивляйся, звідки вітер дме".

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. За повір'ям, південний вітер обіцяє швидке зростання ярого хліба, північно-західний — сиру погоду та хвороби, східний — різного роду інфекції, а північно-східний — безперервні дощі. Якщо ж вихор повільно піднімається з землі до неба і довго обертається, то найближчими днями погода буде ясною.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки
Показати ще

Дивилися й інші прикмети погоди. Якщо на Лук'яна (Лукіліана) траплялася гроза, селяни чекали поганого сіножаті. Водночас проливний дощ віщував славний урожай грибів.

Гроза. Фото: Youtube
Гроза. Фото: Youtube

Що не можна робити 3 червня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти сварки і сварок, наклепів, жадібності, заздрощів, зневіри. Не можна відмовляти у прохачому.

Народні прикмети не наказують позичати або давати в борг гроші - довго ходитимеш у боргах і купуватимеш дорогі речі - пустиш гроші на вітер. Не радять носити із собою багато грошей – до втрати готівки.

Людині дають гроші
Людині дають гроші

Що можна робити 3 червня

У святого Лукіліана просять сил подолати життєві труднощі.

Сьогодні радять відкрити вікна та провітрити будинок – протягом видує все погане. Вважається, що якщо вивісити на вулицю прання та речі хворої людини, то вітром занесе хворобу. Якщо у цей день вітер південний, то незаміжнім дівчатам потрібно стати до нього спиною і розкинути руки - "надує" гарного нареченого.

Нагадаємо про нові дати свят: коли у 2024 році відзначають Трійцю, Вознесіння та Різдво Івана Предтечі.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.