В умовах воєнного стану українські військовослужбовці можуть виїжджати за кордон. Це можливо за певних умов та при наявності необхідних документів. Розповідаємо про те, хто може виїхати та як це зробити.

Українське законодавство передбачає можливість виїзду за кордон для військовослужбовців навіть під час дії воєнного стану. Зокрема, військові можуть виїжджати за кордон на лікування, у відрядження або під час відпустки. Остання залежить від згоди командира частини.

Військовослужбовець повинен подати рапорт командиру підрозділу не пізніше ніж за 15 днів до відпустки. У рапорті необхідно детально описати мету відпустки.

Військовослужбовці, facebook.com/pressjfo.news
Військовослужбовці, facebook.com/pressjfo.news

Якщо командир частини погоджує відпустку, це оформлюється наказом, у якому прописано дозвіл на виїзд за межі країни.

Популярні новини зараз
Мобілізація авто в Україні: власникам транспорту загрожує 60 тисяч штрафу, хто в списку 5 знакам східного гороскопу казково пощастить у липні-2024: на кого чекає біла смуга після труднощів У кожного будинку буде свій котел? В Україні готуються до різкого підвищення тарифів на тепло 10 800 грн для кожного члена сім'ї: хто отримає відчутну підтримку
Показати ще

Перед відпусткою військовослужбовець повинен отримати витяг з наказу та відпускний квиток, у якому вказано термін відпустки та дозвіл на виїзд за кордон.

Після отримання всіх документів військовослужбовець повинен стати на облік у Військовій службі правопорядку.

Для успішного перетину кордону військовослужбовець повинен мати при собі:

  • Закордонний паспорт
  • Військовий квиток або посвідчення офіцера
  • Відпускний квиток із дозволом на виїзд за кордон
  • Витяг з наказу про відпустку

Варто врахувати, що виїзд за кордон може бути заборонений з різних причин, наприклад, через відсутність дозволу командира частини на відпустку. Крім того, військовослужбовця можуть не пропустити на кордоні через інші обмеження, не пов'язані з військовою службою, такі як несплата аліментів або відкрите кримінальне провадження.

Перед поїздкою рекомендується подати запит до Державної прикордонної служби в Головний центр обробки спеціальної інформації, щоб переконатися, що немає додаткових обмежень для виїзду за кордон.

Військовослужбовці / фото: depositphotos
Військовослужбовці / фото: depositphotos

Процедура виїзду за кордон для військовослужбовців в умовах воєнного стану є складною, але цілком можливою при дотриманні всіх вимог та отриманні необхідних дозволів. Важливо заздалегідь підготувати всі документи та перевірити можливі перешкоди для уникнення неприємних ситуацій під час перетину кордону.

Нагадаємо, Чи враховується військова служба у Пенсійному фонді

Раніше ми розповідали, що Військовим нагадали про важливу пільгу