Неподалік Житомира, всього за 30 кілометрів, знаходиться справжній полуничний рай – село Висока Піч. Тут полуницю їдять із цукром та сметаною, роблять із неї варення, вино, настоянки, пироги, торти та десерти, домашні йогурти, желе та вареники. Урожай потрібно якось використати, щоб ягоди не пропали.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЯкщо в магазинах полуниця коштує дорого, то у Високій Печі її дуже багато, і місцеві жителі не знають, куди її подіти. Кожен тут має свою полуничну плантацію. Це традиція, яка передається з покоління до покоління.
Місцеві старожили кажуть, що полуницю тут вирощують стільки, скільки пам'ятають себе.
Раніше Висока Піч неофіційно вважалася полуничною столицею. Щороку тут проводили полуничні фестивалі, на які з'їжджалися не лише місцеві жителі, а й фермери з-поміж інших областей. З початком війни фестивалі припинилися, але полуниця на городах залишилася і продовжує дозрівати. Її вирощують у відкритому ґрунті, а не в теплицях.
Цікаво, що на гербі села зображено полуницю, піч та ракету. Наприкінці XVIII століття тут збудували першу в Україні металургійну доменну піч, а за часів СРСР тут був ракетний полк. Сьогодні колишні військові також вирощують полуницю.
"Наша полуниця завжди славилася ароматом та смаком ", – каже Анатолій Маслов, колишній голова села. – У нас є всі умови для вирощування: піщані ґрунти, сонячна погода. Все ідеально для полуниці. Люди тут займаються полуницею все життя. Мені 51 рік, а полуницю тут почали вирощувати ще до мого народження.
Раніше полуницю з Високої Печі возили до Києва, Одеси та інших міст. Але цього року місцеві жителі переживають, чи хтось приїде за ягодою.
"Через мобілізацію закупівлі бояться їхати, – пояснюють місцеві. – Потрібно пройти кілька блокпостів, а там можуть забрати до армії чи відібрати транспорт. Люди бояться. Ті, хто раніше приїжджав, уже не хочуть. До кінця травня жодного закупника не було."
Ціна на полуницю з Високої Печі може бути низькою через відсутність оптових закупівель. Зазвичай закупники піднімають ціну на ринку вдвічі-втричі, але цього року ціна може впасти до 10-15 гривень за кілограм. Місцеві жартують та пропонують приїжджати та самим збирати ягоди оптом.
Кожен господар вирощує різні сорти полуниці. Хтось віддає перевагу старим перевіреним сортам, таким як "Гранд" – рання польська полуниця з великими соковитими ягодами. Інші обирають німецькі чи французькі сорти. Звісно, цікавляться і новими сортами.
"Треба дітей у школу зібрати, одягнути – зібрали полуницю, продали, закрили це питання, – кажуть місцеві жителі. – Багато на цьому не заробиш, але підтримати сімейний бюджет можна. А хто не лінується, може розраховувати на прибуток."
Незважаючи на труднощі, люди сподіваються на вдалий сезон.
Раніше ми писали про те, що п вона досягне всього 5 хвилин: найшвидший рецепт ароматного полуничного джему, що майже не містить цукру
Крім того, Знай.ua повідомляв, малина по тисячі за кіло: що сталося з цінами і скільки коштують інші соковиті ягоди
Читайте також: як врятувати свій садок від "білка" в ягодах