Верховна Рада України розглядає законопроєкт про військову поліцію, який, окрім іншого, пропонує легалізувати "доноси" на військовозобов'язаних за гроші.

Про це розповідає “ТСН”.

Окрім дозволу на проникнення в житло, законопроєкт передбачає створення "партизанської мережі". Її члени за гроші зможуть повідомляти правоохоронцям про порушення законодавства військовозобов'язаними.

Військові. Фото з відкритих джерел
Військові. Фото з відкритих джерел

Стаття №9 законопроєкт про військову поліцію надає правоохоронцям такі повноваження: "Співпрацювати з фізичними особами, у тому числі на договірних засадах, дотримуючись добровільності та конфіденційності. Матеріально та морально заохочувати осіб, які допомагають у попередженні, виявленні та припиненні кримінальних правопорушень".

Популярні новини зараз
Весь світ може більше не побачити легендарних ABBA разом: один із музикантів розкрив таємницю Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..." "Газмережі" попередили власників газових плит, котлів та обігрівачів: що має зробити кожен Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні
Показати ще

Адвокатка Катерина Аніщенко прокоментувала цей пункт законопроєкт так: "Йдеться про те, що хочуть заохочувати цивільних надавати інформацію про правопорушників, дезертирів тощо".

Даний законопроєкт передбачає можливі ризики, такі як:

  • Необґрунтовані "доноси" з метою отримання винагороди. Люди почнуть вигадувати різні приводи, щоб підставити військовозобов'язаних.

  • Переслідування та тиск на військовозобов'язаних.Так звані “партизани” почнуть лізти у життя військовозобов'язаного, з метою знайти компромат на нього та отримати за це гроші.

  • Порушення конфіденційності.

Також розглядаються альтернативні варіанти. Замість доносів за гроші, можна було б:

  • Покращити роботу існуючих механізмів виявлення та покарання порушників.

  • Підвищити рівень правової свідомості громадян.

  • Створити атмосферу довіри між військовослужбовцями та суспільством.

Названо особливості бронювання військовозобов’язаних для агропідприємств у 2024 р
військовий: фото з інтернету

Нагадаємо, що ухилянтам хочуть дати шанс "відкупитися".

Як повідомляли раніше, кому з українок загрожує мобілізація.

Як писав "Знай" раніше, деякі категорії ув'язнених будуть мобілізовані до ЗСУ.