У православному церковному календарі день пам'яті преподобного Іларіона Нового, Далматського, ігумена.

Інші назви свята: "Ларіон", "Лаврівон", "Полольник". Пропільником день прозвали тому, що саме з нього люди масово починали очищати землю від бур'яну.

Цього дня потрібно обов'язково прополоти усі рослини, особливо бажано подолати мак. Вважається, що він має магічну силу і схожий на вогник. Тому мак потрібно зібрати у велику купу, а якщо хочете швидше знайти свою половинку – ще й покататись у ньому. Якщо пара вже є, це зробить почуття міцнішими.

Головна традиція в цей день - пропалювати потрібно тільки на місяці, бо якщо це зробити в місяць або на місяць, то бур'яни скоро повернутися назад.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Щоб допомогти хворій людині одужати, потрібно привести її на поле і поставити спиною на захід, а потім навколо неї прополоти бур'яни. Потім ділянку, на якій стояв хворий, потрібно ще раз очистити від бур'янів і спалити на багатті подалі від будинку.

Жінкам і дівчатам потрібно працювати більше, це допоможе їм стати красивішими і залишатися молодшими довше. А зрілішим жінкам – отримати міцне здоров'я. Вагітні раніше теж працювали, бо вважали, що так із бур'янами підуть і передпологові страхи, які особливо турбують тих, хто народжує вперше. Літні люди часто казали, що той, хто працював більше та якісніше, то цей рік проживе у ситості та з дуже смачними стравами.

Ще бажано сьогодні випити джерельну воду та з'їсти коровай, який приготували власноруч.

Паляниця з медом, скріншот: YouTube
Паляниця з медом, скріншот: YouTube

Що не можна робити 6 червня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює сварки, плітки, наклеп, виступає проти образ, жадібності, заздрості та зневіри. Не можна відмовляти у прохачому.

За народними прикметами сьогодні не можна скаржитися на проблеми, тому що їх тоді довго не вдасться позбутися. Не радять вирушати в далеку дорогу, змінювати роботу, укладати важливі угоди, а також ділитися своїми планами – задумане не здійсниться.

Нагадаємо про нові дати свят: коли у 2024 році відзначають Трійцю, Вознесіння та Різдво Івана Предтечі.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.