Інститут світових ресурсів склав список країн, яким загрожує посуха, і на першому місці опинилася Молдова, а на другому - Україна. У червні в Україні температура може бути на один-два градуси вищою за норму, і опадів буде мало.

ООН повідомляє, що посухи стали траплятися на 29% частіше за останні 20 років. До 2050 року їх відчуватимуть понад три чверті населення Землі.

Посуха на полях, скріншот: Youtube
Посуха на полях, скріншот: Youtube

Павло Шубер, кандидат географічних наук, каже, що в травні в Україні було мало опадів. Наприклад, у Львові випало менше 10 міліметрів опадів замість звичних 100. Ситуацію врятували березневі дощі, які допомогли рослинам вкоренитися.

Олена Доніч з Центральної геофізичної обсерваторії повідомила, що травень у Києві був одним з найсухіших з 1891 року, з опадами лише 23% від норми. Подібний дефіцит опадів був і минулого року в квітні та вересні. Найсухіші роки в Україні були 1994 і 2011.

Популярні новини зараз
Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Посуха, фото: Unian
Посуха, фото: Unian

Тетяна Адаменко з Укргідрометцентру додала, що травень цього року був найсухішим за останні 30 років. Найгірша ситуація на Дніпропетровщині, Миколаївщині, і в районах Запорізької, Херсонської та Донецької областей.

Кількість опадів важко прогнозувати, тому що вони розподіляються нерівномірно. Відсутність дощів пов'язана з холодними водами у північній Атлантиці, що зменшує випаровування і формування циклонів. Глобальні явища, як-от Ель-Ніньйо, також впливають на погоду.

Посуха, фото: РБК
Посуха, фото: РБК

ООН прогнозує, що до 2050 року понад три чверті населення світу можуть страждати від посух. Підвищення температури сприяє посухам. В Україні теж спостерігається дефіцит опадів і обміління річок, як-от Дністра. З посухами можна боротися за допомогою зрошення полів, але в Україні це зараз важко через війну.

Нагадаємо, страшний і ще страшніший: вчені напророчили кілька сценаріїв загибелі людства

Раніше ми писали про те, що реформа сільського господарства: українці за кордоном вчать секретам гарного врожаю

Вам буде цікаво дізнатися пересохла ріка явила світові стародавній мексиканський храм