Підлітки в Україні можуть почати працювати з 16 років, а у деяких випадках - з 14-15 років за наявності дозволу батьків і дотримання певних обмежень. Закон захищає їхні права і надає гарантії.

Роботодавець зобов'язаний укласти офіційний трудовий договір з неповнолітнім працівником. Робочий час для підлітків до 16 років становить не більше 24 годин на тиждень, для 16-18-річних не більше 36 годин. Якщо підліток навчається, робочий час скорочується вдвічі.

Робота
Робота

Неповнолітніх не можна залучати до важкої та небезпечної праці. Вони також не можуть піднімати та переносити вантажі, які перевищують встановлені норми. Перед початком роботи підліток повинен пройти попередній медичний огляд, а до досягнення 21 року - щорічний обов’язковий медогляд.

Підліткам заборонено працювати вночі, у вихідні дні та понаднормово. Заробітна плата для них така ж, як і для дорослих працівників, незважаючи на скорочений робочий час.

Праця неповнолітніх. Фото з відкритих джерел
Праця неповнолітніх. Фото з відкритих джерел

Популярні новини зараз
Українцям дозволили не платити за деякі комунальні послуги: за якої умови Без світла по 20 годин: мешканцям багатоповерхівок радять підготуватися до суворої зими Війна в Україні триватиме до 2029: відомий астролог шокував передбаченням Випробування темрявою та холодом: експерт закликав готуватися
Показати ще

Щорічна відпустка для неповнолітніх триває 31 календарний день і може бути використана в будь-який зручний час. У разі звільнення через ліквідацію підприємства, скорочення штату чи перепрофілювання, підлітки можуть стати на облік у центрі зайнятості та отримати статус безробітного.

Якщо посадові особи, підприємства або підприємці порушують правила працевлаштування підлітків, вони повинні заплатити штраф. Сума штрафу залежить від того, яке саме порушення сталося.

робота
робота

Якщо з підлітком не укладено трудовий договір або не ведеться облік неповнолітніх працівників, то штраф складає 80 000 грн за кожного такого працівника. Якщо роботодавець порушить це правило знову протягом двох років, штраф зросте до 240 000 грн.

За затримку виплати зарплати або неповну виплату роботодавець повинен заплатити 24 000 грн. Якщо не дотримуються мінімальні державні гарантії в оплаті праці, то штраф становитиме 16 000 грн за кожне порушення.

Інші порушення трудового законодавства караються штрафом у 8 000 грн за кожне порушення. Якщо такі порушення повторяться протягом року, то штраф зросте до 16 000 грн.

Нагадаємо, ніяких соцмереж до 14 років: влада зважилася на резонансний закон

Раніше ми писали про те, що а була вродлива українська дитина: який вигляд мала губата "міс ДеНеРе" Андрієвська до операцій

Вам буде цікаво дізнатися школяр наплював на руку бездомному, що просить зайву копійку: довелося швидко перепрошувати