На Львівщині на початку 2024 року зафіксували у 5 разів більше випадків вітрянки, ніж за аналогічний період минулого року.

Вітрянка – це вірусне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом, яке досить швидко поширюється серед дітей та дорослих. Перші ознаки включають підвищену температуру, озноб, головний біль. Згодом по всьому тілу з'являються характерні бульбашки із прозорою рідиною. Якщо рідина стає каламутною, це може свідчити про приєднання бактеріальної інфекції.

Хвороба. Фото: скрін youtube
Хвороба. Фото: скрін youtube

Більшість людей, які перехворіли на вітрянку в дитинстві, мають імунітет і не хворіють на них знову.

Однак той же вірус може викликати лишай, що оперізує, у дорослих, і такі хворі можуть бути джерелом зараження для тих, хто ще не мав вітрянки. Тому за перших симптомів слід звернутися до лікаря.

Популярні новини зараз
Плюс 570 грн щомісяця: в Україні пенсіонерам дозволили отримати "бонус" до основних виплат Ці Знаки Зодіаку вже зараз отримають у житті все, що хотіли: кому дуже пощастило Газові прилади доведеться відключити: "Газмережі" застерегли кожного споживача Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня
Показати ще

Для лікування призначаються індивідуальні схеми терапії, але не рекомендується змащувати висипання зеленкою. Важливо дотримуватись самоізоляції протягом 9 днів від появи висипів, оскільки в цей період хвороба заразна. Інкубаційний період вітрянки становить 17-21 день.

Інфекційна лікарня. Фото: скриншот Youtube
Інфекційна лікарня. Фото: скриншот Youtube

Найкращим захистом від вітряної віспи є щеплення, яке в Україні належить до рекомендованих. Вакцинацію можна проводити з 12 місяців життя.

Хоча ускладнення вітрянки трапляються нечасто, можуть бути серйозними, наприклад пневмонія чи енцефаліт. Тому профілактична вакцинація дуже важлива для запобігання цьому захворюванню.

Нагадаємо, життєво важливі ліки подорожчали: людям похилого віку варто берегти запаси

Як повідомляв "Знай.ua", рак більше не вирок: в Англії почали випробовувати революційну вакцину

Знай.ua писав, кожен третій - мільйонер: вчені розкрили феномен носіїв поширеної групи крові