З 2027 року в Україні розпочнеться масштабна реформа профільної середньої освіти, яка суттєво змінить підхід до навчання у старших класах. Одним із ключових аспектів реформи стане можливість для учнів гнучко обирати та змінювати свій профіль навчання.

Про це пише "Освіті 24".

До 1 вересня 2024 року в кожній області буде затверджена мережа академічних та професійних ліцеїв, де старшокласники зможуть здобути профільну освіту. На відміну від попередньої системи, де профіль обирався остаточно, нова модель дає учням більше свободи та можливості для самовизначення.

Старша школа. Фото: вільні джерела
Старша школа. Фото: вільні джерела

Як це буде працювати

Для учнів 10 класів це процес буде адаптаційним, адже учні знайомитимуться з новими предметами та профілями. Це дозволить їм краще зрозуміти свої інтереси та здібності, щоб зробити свідомий вибір у 11 класі.

Популярні новини зараз
Як уберегти новий холодильник від постійних відключень світла: запам'ятай ці правила Як уникнути арешту майна: чому переписка на родичів може виявитися поганим варіантом Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки
Показати ще

Учні 11 клас формуватимуть свою освітню траєкторію, обираючи профіль навчання, предмети та курси для поглибленого вивчення. За словами заступника міністра освіти та науки України Андрія Сташківа, зміна профілю буде можливою.

Академічні ліцеї, де буде проходити профільна освіта, матимуть окрему структуру від початкових шкіл та гімназій. Їх матеріально-технічна база буде оновлена, а вчителі пройдуть відповідну підготовку. Для забезпечення гнучкості профілів та курсів, на паралелі має навчатися не менше 100 учнів. Це можуть бути як багатопрофільні заклади, так і кілька ліцеїв з різними профілями на одній території.

Переваги реформи:

  • Індивідуалізація навчання: Учні зможуть обирати профіль та предмети, які відповідають їхнім інтересам та здібностям, що сприятиме кращій мотивації та успішності у навчанні.

  • Гнучкість: Можливість змінювати профіль навчання дає учням більше свободи та дозволяє їм не помилитися з вибором.

  • Краща підготовка до професії: Профільна освіта в ліцеях готуватиме учнів до майбутньої професії, надаючи їм необхідні знання та навички.

Реформа профільної середньої освіти – це значний крок на шляху до модернізації української освіти. Вона допоможе учням краще підготуватися до викликів сучасного світу та збудувати успішну кар'єру.

Школярі 11 класу. Фото: вільні джерела
Школярі 11 класу. Фото: вільні джерела

Нагадаємо, що в Україні почнуть готувати школярів до реального життя, скасовують 11-річку та змінюють предмети.

Як повідомляли раніше, які зміни готують українським школярам.

Як писав "Знай" раніше, хто з освітян в черзі залишити свій стіл порожнім.