Голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха оголосив про запровадження концепції, що дозволить бізнесу залишати у своїх рядах найбільш цінних фахівців.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11331 "Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки".

«У законі ми заклали концепцію "економічного бронювання", яка дозволить зберегти для економіки важкозамінних спеціалістів», – пояснив Наталуха.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Як це працюватиме:

Популярні новини зараз
Приємні знижки можуть обернутися великим розчаруванням: як супермаркети дурять покупців Доплата 20% від розміру пенсії: кому з пенсіонерів підкинуть грошенят Як уберегти новий холодильник від постійних відключень світла: запам'ятай ці правила Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня
Показати ще
  • Кожен суб’єкт господарювання, який сплачує 20 000 грн на місяць за працівника, зможе забронювати його від мобілізації.
  • Збір сплачується бізнесом, а не працівником. Саме бізнес визначає, хто з працівників є найбільш критичним і підтверджує це податками.
  • Бронювання доступне всім суб’єктам господарювання, включаючи міжнародні компанії та ФОПи, якщо вони підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року.
  • Процентну межу заброньованих працівників та процедуру визначатиме Кабінет Міністрів.

Ці законопроєкти – результат піврічної роботи великої команди, яка проводила консультації, моделювала різні сценарії та вела діалог з урядовцями та бізнесом. Наталуха наголосив, що команда працювала над тим, щоб врахувати всі можливі аспекти та зробити процес максимально прозорим і ефективним.

На додачу, незабаром будуть представлені два альтернативні законопроєкти, що включатимуть:

  • Модель із бронюванням за рівнем зарплати понад 35 тис грн.
  • Змішана модель: 35 тис грн зарплати для найманого працівника, 20 тис грн військового збору для ФОП.

Вже зараз нова ініціатива викликала гарячі обговорення в суспільстві та бізнес-середовищі. Деякі експерти вважають, що це дозволить зберегти економічну стабільність у важкий час, інші ж побоюються зловживань та нерівності у підходах до бронювання.

Нагадаємо, Військовозобов’язаним українцям дозволили не повертатися з-за кордону: що потрібно зробити

Раінше ми розповідали, що Для українців зроблять нову систему військової підготовки: на що чекати чоловікам і жінкам

Також, ЗСУ збільшать доплати за службу: скільки обіцяють і який мінімум