Відповідно до законодавства України, жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років, мають право на відстрочку від мобілізації.

Однак на практиці бувають випадки, коли один із батьків свідомо відмовляється від прав на дитину, щоб інший отримав таку відстрочку. Однак ця "схема" може мати серйозні ризики для дитини. Адвокат Олена Воронкова зазначає, що найбільшим ризиком є ​​можливість опинитися в дитячому будинку, якщо мати позбавлять батьківських прав, а з батьком щось трапиться.

Батько-одинак. Фото: Youtube
Батько-одинак. Фото: Youtube

Процедура поновлення батьківських прав може затягтися на тривалий термін, протягом якого дитина перебуватиме в не зовсім комфортних умовах.

Позбавлення батьківських прав здійснюється виключно за рішенням суду на підставі укладання органів опіки та піклування. Відповідальні батьки зазвичай не йдуть на такі ризики, розуміючи можливі наслідки. Однак у поодиноких випадках це може бути єдиним виходом для сімей.

Популярні новини зараз
Утримувати тариф більше не будуть: восени на українців чекає новий удар по гаманцях Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес В українців погрожують відібрати житло: за що можна залишитись без даху над головою Порошенко очолив рейтинг політиків, які шкодять Україні у війні з росією: спекулює на ЗСУ та несе негатив за кордоном
Показати ще

Батьки-одинаки можуть мобілізувати лише за його добровільною згодою. Якщо офіційних документів про відстрочку немає, але отримав повістку, необхідно звернутися до територіального центру комплектування з відповідними документами, що підтверджують підставу для відстрочення.

Батьки з дитиною, скріншот: Youtube
Батьки з дитиною, скріншот: Youtube

Для оформлення відстрочки на підставі самостійного виховання та утримання дитини потрібно надати свідоцтво про народження дитини із зазначенням батьківства військовозобов'язаного та один із наступних документів: свідоцтво про смерть матері, рішення суду про оголошення її померлої, позбавлення батьківських прав або визнання відсутньою безвісти, вирок про відбування покарання у місцях позбавлення волі або рішення суду щодо встановлення факту самостійного виховання дитини.

Нагадаємо, заповіт, майно та відповідальні особи: що потрібно знати перед мобілізацією

Як повідомляв "Знай.uа", українцям по-новому вручатимуть повістки: все зміниться з 16 липня

Знай.ua писав, мешканців сіл та райцентрів почнуть мобілізувати по-новому: Кабмін радикально змінив правила