Енергетичні напої , повні кофеїну, цукру та різних добавок, не тільки незрозумілі для здоров'я, але і можуть призвести до облисіння. Турецький хірург з пересадки волосся доктор Абдулазіз Балві порадив своїм пацієнтам відмовитися від таких напоїв.

Хоча енергетики містять вітаміни та мінерали, необхідні для росту волосся, їх надлишок може завдати шкоди. Лікар Балві стверджує, що надмірне споживання енергетичних напоїв може призвести до випадання волосся та негативно вплинути на загальний стан здоров'я.

Енергетики / фото: Pinterest
Енергетики / фото: Pinterest

Справа в тому, що високі дози таких елементів, як кофеїн та селен, токсичні. Наприклад, селен і вітамін А у великих кількостях можуть викликати вогнищеву алопецію – захворювання, при якому імунна система атакує волосся, викликаючи їх випадання ділянками.

Енергетичні напої, які продаються, наприклад, у Великобританії, іноді містять більше 100% добової норми вітаміну А і селену, що рекомендується. Популярні бренди, такі як Red Bull, Prime та Monster, можуть містити до 150 мг кофеїну, що майже вдвічі більше, ніж у чашці чорної кави.

Популярні новини зараз
Українцям буде легше отримати соціальну допомогу: що зміниться Позбавлять прописки без вашого відома – хто ризикує стати "безхатьком" Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось Ощадбанк порадував клієнтів приємною новиною: чого очікувати українцям
Показати ще

Помірне споживання кофеїну може прискорити ріст волосся, але його надлишок спричинює стрес і гормональний дисбаланс, що пошкоджує волосяні фолікули.

Кількість небезпечних речовин в енергетиках / Daily Mail
Кількість небезпечних речовин в енергетиках / Daily Mail

Тобто, якщо підсумувати:

  1. Пиття декількох банок енергетиків за короткий період часу може призвести до їх надлишку в організмі і, як наслідок, випадання волосся.
  2. Високий рівень цукру в таких напоях може сприяти ожирінню та діабету, які теж пов'язані з випаданням волосся у чоловіків.
  3. Деякі енергетики містять близько 28 г цукру на банку, що становить понад 90% від добової норми, що рекомендується.

Китайське дослідження, в якому взяли участь понад 1000 молодих людей, показало, що чоловіки, які вживають солодкі напої, включаючи енергетики, на 42% частіше втрачають волосся.

Хоча дослідження передбачає зв'язок між солодкими напоями та випаданням волосся, автори не змогли довести, що саме ці напої є причиною.

Стрес також може бути фактором, що впливає як на споживання солодких напоїв, так і на випадання волосся.

Лікар Балві радить чоловікам скоротити споживання енергетичних напоїв, щоб знизити ризик облисіння. Він вважає, що можна споживати в середньому п'ять-сім енергетиків на тиждень, а перевищення цієї норми може серйозно нашкодити здоров'ю.

Кількість кофеїну у різних напоях / фото: Daily Mail
Кількість кофеїну у різних напоях / фото: Daily Mail

Теорії, які стверджують протилежне

Британські фахівці з пересадки волосся, такі як доктор Бессам Фарджо, вважають, що зв'язок між енергетичними напоями та випадінням волосся малоймовірний:

"З точки зору фундаментальної науки не існує встановленої токсичної дози кофеїну, яка безпосередньо призводить до випадання волосся - помірне вживання енергетичних напоїв не становить значного ризику випадання волосся".

Доктор Кіран Дайя, провідний хірург з пересадки волосся, згоден з тим, що доказів зв'язку між енергетиками та випаданням волосся недостатньо:

"Наскільки мені відомо, на даний момент недостатньо доказів, щоб припустити будь-який зв'язок між енергетичними напоями та випадінням волосся. Як і все інше, у надто великій кількості це може стати шкідливим".

Незважаючи на відсутність кінцевих доказів вплив енергетиків на скорочення росту волосся, не можна не визнати той факт, що їхня шкода для здоров'я стає все більш очевидною. Якщо енергетики можуть негативно впливати на волосся, це ще одна причина уникати їх надмірного вживання.

Нагадаємо, з чим додавати сіль у каву: вчені поділилися літнім лайфхаком

Раніше ми розповідали, якщо ліки в домашній аптечці виявилися простроченими: що буде, якщо продовжити його приймати

Читайте також: не тільки смачно, а й економно: як приготувати справжню комбучу вдома