З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну питання мобілізації та військового обліку стало одним із найактуальніших. Зокрема, багато людей цікавляться, чи повинні виключені з військового обліку за станом здоров'я повторно проходити ВЛК. Експерти дали відповіді на актуальні запитання.

Про це пише "New Voice".

Як стверджують експерти повторне проходження ВЛК для виключених з військового обліку за станом здоров'я не є обов'язковим.

Проходження ВЛК. Фото: armyinform
Проходження ВЛК. Фото: armyinform

Це підтверджується наступними фактами:

Популярні новини зараз
Війна в Україні триватиме до 2029: відомий астролог шокував передбаченням Штрафи, документи, дипломи, картки та навіть сім'я: які дані з липня потрапляють до ТЦК Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..." "Газмережі" попередили власників газових плит, котлів та обігрівачів: що має зробити кожен
Показати ще
  • жодним нормативно-правовим актом не встановлено таку вимогу.

  • виключені з військового обліку за станом здоров'я та за віком не є військовозобов'язаними й на них не розповсюджуються правила мобілізації.

Деякі юристи вважають, що виключені з військового обліку не зобов'язані оновлювати дані ні в ЦНАП, ні в ТЦК, ні в "Резерв+", що є законно. Проте, рекомендується пересвідчитися, що інформація про виключення з обліку в реєстрі військовозобов'язаних "Оберіг" актуальна.

Це пов'язано з тим, що з 18 травня 2024 року під час воєнного стану і мобілізації всі чоловіки віком від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ та документ, що посвідчує особу. Відсутність відмітки про виключення з обліку може призвести до проблем при перевірці документів представниками влади.

ВЛК. Фото: imagedeliveryt
ВЛК. Фото: imagedeliveryt

Нагадаємо, що ухилянтам хочуть дати шанс "відкупитися".

Як повідомляли раніше, кому з українок загрожує мобілізація.

Як писав "Знай" раніше, деякі категорії ув'язнених будуть мобілізовані до ЗСУ.