Окремі випадки, викладені у Правилах дорожнього руху, де зокрема відзначають, що проїзд заборонено на червоний, а також на жовтий сигнал світлофора.

Пункт 8.7.3. ПДР зазначає, що забороненим сигналом вважається поєднання червоного та жовтого сигналів. Крім того, заборонено проїзд у вказаному напрямку, якщо додаткову секцію світлофора не включено.

Світлофор, скріншот: YouTube
Світлофор, скріншот: YouTube

За проїзд на заборонений сигнал світлофора згідно з частиною другою статті 122 КУпАП передбачено накладення штрафу у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн). Також важливо, що штраф може бути оформлений як щодо водія, який вчинив порушення, так і власника автомобіля (якщо це порушення було зафіксовано на камеру).

Про дозвіл рухатися на заборонений сигнал світлофора зазначено у пункті 8.11., в якому йдеться про те, що водіям, які при включенні жовтого сигналу або піднятті регулятором руки вгору не можуть зупинити транспортний засіб у місці, передбаченому пунктом 8.10 цих Правил, не вдаючись до екстреного гальмування, дозволяється рухатись далі при забезпеченні безпеки дорожнього руху.

Популярні новини зараз
ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Регулювальник на дорозі, фото uaeu
Регулювальник на дорозі, фото uaeu

Особливо актуально це правило стає взимку за поганих дорожніх умов, адже гальмівний шлях на снігу або льоду суттєво збільшується.

Також рух забороненого сигналу світлофора дозволяється транспортним засобам із включеними проблисковими маячками синього чи червоного кольору. Ще один важливий пункт – перевага сигналів регулятора над сигналами світлофора.

Нагадаємо, що не всі штрафи, виписані під час дощу, законні: пояснення для водіїв.

Раніше ми повідомляли, що штраф можна не платити, а цей документ взагалі не обов'язково показувати: українцям розповіли про лазівку.