В Україні триває спека, і синоптики не прогнозують зниження температури найближчим часом. Тому важливо подбати про своє здоров'я, щоб уникнути серйозних проблем.

Сильна спека може призвести до теплового чи сонячного удару, зневоднення, змін тиску, навантаження на серце та легені. Медики радять звернути увагу на своє здоров'я та захистити себе в таких умовах.

Уникати сонця

Жінка, яка п'є воду в спеку
Жінка, яка п'є воду в спеку

Лікарі рекомендують зменшити час перебування на сонці. Плануйте свій день так, щоб уникати виходів на вулицю у найспекотніші години. Обов'язково носіть головний убір.

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Пити воду
Під час спеки особливо важливо пити багато води, особливо якщо ви знаходитесь на відкритому повітрі або займаєтесь фізичною активністю. Це допоможе охолодити організм та уникнути зневоднення.

Використовувати вентилятор
Кондиціонери слід використовувати рідко, тому для охолодження приміщення можна використовувати вентилятори. Щоб підсилити ефект, поставте перед вентилятором пляшку з замороженою водою. Так повітря стане прохолоднішим за кілька хвилин.

Відчиняти вікна увечері

Окна / фото: Freepik
Окна / фото: Freepik


Коли температура перевищує 30 градусів, краще не відкривати вікна вдень і закривати їх щільною шторою. Провітрюйте кімнати рано вранці або ввечері, коли повітря прохолодніше.

Використовувати холодну воду
Змочений у холодній воді рушник допоможе швидко охолонути, якщо прикласти його до потилиці, шиї чи обличчя. Можна також опустити руки чи ноги у таз із прохолодною водою. Прийняти теплий душ або обприскувати тіло з пульверизатора також буде корисно.

Відмовитись від шкідливих звичок
Вживання алкоголю у спеку – погана ідея, оскільки це може спричинити зневоднення та збільшити навантаження на серце. Краще відмовитись від алкоголю і зменшити споживання кави.

Змінити харчування

Дієта, харчування / фото: Pixabay
Дієта, харчування / фото: Pixabay
У спеку краще не їсти важкої їжі, оскільки організм витрачає більше сил на її перетравлення, що підвищує температуру тіла. Вживайте більше овочів, фруктів та легких страв.

Вибирати правильний одяг
Носіть одяг з натуральних та дихаючих матеріалів світлих відтінків. Такий одяг комфортніший, ніж синтетичний.

Нагадаємо, кожен наступний день здаватиметься ще спекотнішим - синоптики б'ють на сполох через аномальну спеку в липні

Раніше ми писали про те, що у таку спеку охолодить тільки це: освіжаючий напій із смородини, справжній порятунок

Вам буде цікаво дізнатися пекло не покине Україну: коли температура перевалить за 40 градусів