Військовозобов'язані громадяни України повинні оновити свої дані до 16 липня. За невиконання цього обов'язку передбачені штрафи. Однак, що станеться з тими, хто оновив дані, але не пройшов військово-лікарську комісію? Директор Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України, полковник Марко Андрусяк, надав роз’яснення.

Останнім часом в інтернеті, особливо у телеграм-каналах, з’явилося багато суперечливої інформації про штрафи за оновлення військових даних без проходження медичної комісії. Міністерство оборони України вирішило роз’яснити ситуацію, щоб уникнути непорозумінь.

ВЛК. Фото: Мілітарний
ВЛК. Фото: Мілітарний

Отже, що потрібно знати кожному громадянину:

Оновлення військових даних – це окремий обов'язок, який кожен військовозобов'язаний повинен виконувати. Водночас, для цього не потрібно проходити військово-лікарську комісію.

Медичний огляд (ВЛК) потрібно проходити лише тоді, коли ви отримали повістку на проходження цієї комісії. Іншими словами, якщо ви просто оновлюєте свої дані, то ніякої медкомісії проходити не потрібно.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам анонсували масштабне підвищення виплат Банки видають готівку за новими правилами: скільки грошей можна зняти за один раз В Порошенка зібрали з українців 17 млн грн на ЗСУ, але гроші витратили на судову заставу екс-чиновнику, - експерт Нові комунальні тарифи з 1 жовтня: українцям доведеться платити вдвічі більше
Показати ще

Про це чітко заявив Марк Андрусяк:

"Оновлення даних – це окремий вид військового обов'язку. Проходження медичного огляду потрібне лише для визначення ступеня придатності до служби, і тільки після отримання відповідної повістки."

Таким чином, будь-які штрафи чи інші санкції можуть бути накладені лише у випадку невиконання чітко визначених законодавством обов'язків, і оновлення військово-облікових даних без проходження ВЛК до таких випадків не відноситься.

Нагадаємо, Як оскаржити повістку – українцям підказали, на що звернути увагу

Раніше ми повідомляли, що Оштрафують навіть тих, хто вже оновив дані – кого повторно чекають в ТЦК

Також, Ламають ноги за гроші: ухилянтам пропонують нові методи "відкосити" від мобілізації