В Україні планують суттєво збільшити штрафи за публічне прослуховування російської музики, що може вплинути на заклади торгівлі, харчування та сфери послуг. Якщо законопроєкт №9547 буде ухвалений, штрафи зростуть з поточних 70 гривень до 5100-25500 гривень.

Законопроєкт, який наразі перебуває на розгляді в комітеті Верховної Ради, передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Основною метою є підвищення відповідальності за публічне прослуховування російської музики.

Кафе, скріншот із відео
Кафе, скріншот із відео

Відповідальність за порушення нестимуть керівники закладів, де буде зафіксовано прослуховування російської музики. Штрафи передбачаються наступними:

  • 5100-8500 гривень (300-500 неоподатковуваних мінімумів) за перше порушення;
  • 17000-25500 гривень за повторне порушення.

Законопроєкт визначає чіткі підстави для накладення штрафу, включаючи:

Популярні новини зараз
Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще
  • Публічне виконання;
  • Показ;
  • Демонстрація;
  • Сповіщення музичних фонограм, відеограм, кліпів та інших російських творів.

У пояснювальній записці до законопроєкту, ініційованого 16 депутатами та підтриманого мовним омбудсманом Тарасом Кременем, зазначено, що нинішні штрафи не є справедливими та ефективними. Наведено приклад інциденту у селі Погреби на Київщині у 2023 році, коли відвідувачка закладу зробила зауваження щодо російської музики в караоке і її за це виштовхали з приміщення. Поліція склала протокол, який передбачав штраф для закладу від 17 до 170 грн, що, на думку ініціаторів законопроєкту, є занадто низьким для запобігання подібним порушенням.

Ресторан, скріншот: Youtube
Ресторан, скріншот: Youtube

Законопроєкт був зареєстрований у Верховній Раді у серпні 2023 року і наразі перебуває на розгляді в комітеті. Поки що невідомо, чи буде він винесений на голосування в сесійну залу.

Нові штрафи за публічне прослуховування російської музики можуть суттєво вплинути на власників закладів торгівлі, харчування та сфери послуг. Якщо законопроєкт буде прийнятий, керівникам цих закладів доведеться уважніше ставитися до музичного контенту, який звучить у їхніх приміщеннях, щоб уникнути значних фінансових втрат.

Нагадаємо, Штрафи від ТЦК: чи можна уникнути покарання, якщо оновити дані після 16 липня

Раніше ми розповідали, що Спочатку кілька сотень гривень, а потім і без прав залишать: водіям нагадали про штрафи

Також, Споживачам електроенергії загрожують штрафні санкції: змусять платити по 10 гривень за кВт