У контексті мобілізації, що триває в Україні, всі військовозобов'язані зобов'язані були оновити свої дані до 16 липня. Заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко розповіла, як відбувається процес відбору тих, хто отримає повістку.

Головною установою, яка визначає критерії відбору, є Генштаб ЗСУ. В інтерв'ю для YouTube каналу єПитання, Черногоренко пояснила, що Генштаб враховує професійні навички, вік та наявність бронювання. Після цього відповідний запит надходить до місцевих центрів комплектування та соціальної підтримки.

Черги до ТЦК. Фото: bigkyiv
Черги до ТЦК. Фото: bigkyiv

Черногоренко зазначила, що раніше траплялися випадки, коли повістки надсилали заброньованим особам, що створювало непорозуміння та витрати часу. Зараз, завдяки Єдиному державному реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів "Оберіг", такі помилки виключені. Система автоматично відсікає тих, хто має бронювання або відстрочку, дозволяючи працювати лише з тими, хто відповідає критеріям Генштабу.

ТЦК і СП, отримавши списки, надсилають повістки та проводять необхідні заходи щодо кожного військовозобов'язаного. Інші етапи мобілізації включають уточнення даних та проходження військово-лікарської комісії.

Популярні новини зараз
Холод настає: опубліковано детальний прогноз погоди на зиму в Україні Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки Нові комунальні тарифи з 1 жовтня: українцям доведеться платити вдвічі більше 1,32 грн за кВт замість 4,32: українцям знизять вартість електроенергії вже восени, кому пощастить
Показати ще

"Система та реєстр забезпечують достовірність даних усіх військовозобов'язаних в одному місці. Це дозволяє швидше та ефективніше проводити оповіщення, зосереджуючись на тих, хто дійсно потрібен зараз", — зазначила Черногоренко. Вона порівняла це з таргетованою рекламою, де робота ведеться тільки з необхідними аудиторіями, що економить час та ресурси.

Після 16 липня повістки вважатимуться врученими навіть у разі відсутності особи. Ті, хто ігноруватиме виклики до ТЦК, можуть бути оголошені у розшук.

У випадку, якщо військовозобов'язаний не зміг оновити дані не зі своєї вини, він може звернутися до суду. Проте, варто зазначити, що судовий процес не гарантує зняття штрафу. У разі програшу, особа матиме 15 днів на добровільну сплату штрафу, інакше справа дійде до виконавчого провадження.

Нагадаємо, Після оновлення даних у "Резерв+" можуть бути неприємності – за що прийдуть штрафи

Раніше ми рощповідали, що Добровільний візит до ТЦК може не врятувати від штрафу: і троє дітей не допомогло

Також, Штрафи від ТЦК: чи можна уникнути покарання, якщо оновити дані після 16 липня