Військовозобов'язаних, які не оновили свої дані до 16 липня, можуть оштрафувати на суми від 17 до 25 тисяч гривень. Крім штрафів, їм можуть обмежити право керування автомобілем. Для цього начальник ТЦК подає заяву до суду, який протягом 30 днів розглядає справу без участі військовозобов'язаного.

Про ці обмеження повідомила юристка адвокатського об'єднання «Актум» Олена Хоменко для ВВС Україна.

Поліцейський перевіряє водія на алкотестеріПоліцейський перевіряє водія за дпомогою алкотестера
Поліцейський перевіряє водія за дпомогою алкотестера

Дізнатися про позбавлення права керувати автомобілем можна в додатку «Дія» або під час перевірки на блок-посту чи на вулиці. Після 16 липня всі, хто не оновив дані, ризикують опинитися в такій ситуації.

Юристка також зазначила, що на сплату штрафу є п’ять днів. Якщо штраф не сплатити, рахунок можуть заблокувати. Якщо на рахунку є потрібна сума, її спишуть, якщо ні – рахунок залишиться заблокованим. ТЦК може звертатися до податкової та інших реєстрів, щоб зібрати інформацію про майно людини.

Водiї, авто / фото: Pixabay
Водiї, авто / фото: Pixabay

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Сума штрафу може зараховуватися на рахунки держави кілька днів, тому навіть після сплати рахунки можуть залишатися заблокованими. Якщо борг виросте до 150 тисяч гривень, майно можуть виставити на торги.

Майно не заберуть за борг лише в 25 тисяч гривень, але штрафи можуть накладати повторно за різні правопорушення, наприклад, не оновлення даних або неявка по повістці. За законом мобілізувати можуть військовозобов'язаних від 25 років, але бувають випадки, коли мобілізують молодших осіб.

Нагадаємо, "Ти дані у ТЦК оновив?": українців розлютив Арсеній Яценюк, який після скандалів гарцює у США

Раніше ми писали про те, що чи можуть мобілізувати 18-річних українців: про ці деталі навіть не здогадувалися

Вам буде цікаво дізнатися чоловікам можуть дати більше часу на ТЦК: нардеп вважає, що це необхідно