Питання мобілізації продовжує бути надзвичайно актуальним. Законодавство нашої країни чітко регламентує процес призову на військову службу, визначаючи як загальні правила, і деякі винятки.

Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", заклику підлягають усі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Однак важливо розуміти, що існують певні категорії громадян, які мають право на відстрочку від призову або взагалі не підлягають мобілізації.

Студенти. Фото: youtube
Студенти. Фото: youtube

Одним із найпоширеніших випадків є ситуація зі студентами денної форми навчання.

Якщо молода людина отримує свою першу вищу освіту або навчається на вищому рівні освіти, ніж попередня, вона має право на відстрочку від призову. Це становище дозволяє молоді продовжувати навчання без перерви на військову службу.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Для кращого розуміння ситуації з військовим обліком адвокат Андрій Межирицький пояснює, що українське законодавство передбачає три види військового обліку: призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

мобілізація в Україні, ТЦК, воєнкоми // кадр з відео
мобілізація в Україні, ТЦК, воєнкоми // кадр з відео

Зокрема, якщо особа має приписне посвідчення, то її мобілізувати не можуть, без її власної згоди (до досягнення 25-річного віку).

З іншого боку, якщо людина визнана непридатною до служби у мирний час і має тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або взагалі не має військово-облікового документа, вона може підлягати мобілізації.

Нагадаємо, з лікарями зустрічатиметеся частіше — у порядку проходження ВЛК відбулися важливі зміни

Як повідомляв "Знай.ua", зберуть досьє на кожного: що ТЦК дізнається про українців

Знай.ua писав, "це не чутки, робиться кошмар": юрист розповів, хто і як затримує бронь від мобілізації