В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Вже 17 липня минув термін оновлення даних для військовозобов'язаних громадян України. Так, у разі несплати першого та подвоєного штрафу державні виконавці можуть застосувати примусове стягнення.

За півтора-два місяці низка адвокатів прогнозують, що в Україні почнуть штрафувати тих військовозобов'язаних, хто не оновив свої військово-облікові дані.

Юристи не виключають, що цей процес може відбуватися за конвеєрним типом, але водночас не стане надто масовим.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Проте до цього часу державні відомства не дали однозначної відповіді щодо того, чи подвоїться штраф (17 тис. грн.) у разі його несплати протягом 15 днів.

Популярні новини зараз
Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Наприклад, у Міністерстві юстиції журналістам запропонували надіслати інформаційний запит і пообіцяли найближчими днями надати відповіді щодо того, чи подвоюється таки несплачений штраф чи ні. З таким питанням журналісти звернулися до представників Міністерства оборони, але там відповіли, що штрафи – не компетенція відомства.

У свою чергу, низка юристів впевнено кажуть, що відповідь на це питання вже є. Про це розповів адвокат Роман Симутін, який спеціалізується, зокрема й у питаннях мобілізації.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Не сплачений вчасно штраф за неоновлення даних подвоїться. Якщо громадянином не буде сплачено і збільшений вдвічі штраф, то тоді може бути застосоване примусове стягнення", - каже Роман Симутін, спираючись на свою практику оскарження ухвал про накладення штрафів, що діяли до набрання чинності.

За словами Романа Симутіна, несплачений штраф подвоюється після того, як матеріали буде передано до виконавчої служби.

"Крім того, не варто забувати, що у такому разі доведеться заплатити і виконавчий збір у розмірі 10%", – каже Роман Симутін.

До цього Симутін додає, що на оскарження є 10 днів із моменту отримання постанови.

У свою чергу, якщо громадянин не сплачує ні першого штрафу, ні подвоєного, то державні виконавці можуть використовувати інші інструменти: накласти арешт на рахунки та на майно боржника.

Нагадаємо, за помилки ТЦК заплатять ухилісти: як штрафуватимуть чоловіків з 17 липня.

Раніше повідомлялося, що в Україні почнуть масово карати ухилістів – коли чекати перших штрафів від ТЦК.

Також, штрафи за неоновлення даних у ТЦК: юрист пояснив, чи можна їх оскаржити.