19 липня 2024 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 5412, який скасовує перехід на літній час. Цей законопроєкт остаточно ставить крапку в багаторічній дискусії щодо доцільності сезонного переведення годинників. Звісно, виникає питання, як це рішення вплине на українську енергосистему.

В Міністерстві енергетики України запевнили, що відмова від переходу на літній час не матиме суттєвого впливу на роботу енергосистеми країни.

Відключення світла. Фото: скрін youtube
Відключення світла. Фото: скрін youtube

Заступник міністра енергетики України Микола Колісник пояснив: "Ситуація залишається стабільною і це жодним чином негативно не вплине. Переведення годинників не впливає на споживання електроенергії. Це питання більше стосується економії електроенергії в деяких країнах Європи, де довший день влітку економить трохи електроенергії на освітленні. В нас же споживання електроенергії влітку і взимку практично однакове, тому суттєвого впливу це не матиме".

Варто зазначити, що скасування переходу на літній час має низку інших потенційних переваг, крім економії електроенергії. До них належать:

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще
  • Покращення здоров'я та самопочуття людей

Дослідження показали, що перехід на літній час може негативно впливати на сон, настрій та працездатність людей.

  • Зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод

Деякі дослідження свідчать про те, що перехід на літній час може призводити до збільшення кількості ДТП.

  • Стимулювання економіки

Деякі експерти вважають, що скасування переходу на літній час може призвести до незначного зростання ВВП.

Відключення світла, фото: Знай.ua
Відключення світла, фото: Знай.ua

Отже, рішення про скасування переходу на літній час в Україні можна розглядати як позитивне з точки зору як енергетики, так і загалом для здоров'я та добробуту людей.

Нагадаємо, що "справедливий" тариф на світло роздягне українців до трусів.

Як повідомляли раніше, які ліміти для українців, щоб залишився старий тариф на світло.

Як писав "Знай" раніше, українців приголомшили прогнозом щодо відключень світла.