В Україні продовжується військовий стан, а також відбувається загальна мобілізація. Так, після завершення кампанії з оновлення персональних даних в Україні військовозобов'язані чоловіки, що оновили дані, будуть викликатися повісткою до Територіального центру комплектування (ТЦК та СП).

Чоловіків викликатимуть за місцем проживання, які вони зазначили під час оновлення даних, для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Про це журналістам одного із українських телеканалів розповіла адвокат Марина Бекало.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Ті чоловіки, хто не оновив персональні дані, отримають за задекларованим місцем проживання повістку на оновлення даних та додатково штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Чому правоохоронці заплющують очі на правопорушення співробітників ТЦК Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

"Але обидві категорії громадян, хто оновив та не оновив персональні дані, все одно викликатимуться до ТЦК та СП. Звичайно, точної інформації, хто першим буде "привабливішим" для армії, немає у відкритому доступі. Ці дані закриті", – пояснила адвокат.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Ймовірно, ТЦК та СП виконуватимуть конкретні мобілізаційні завдання від Генерального штабу, за якими буде визначено кількість мобілізованих, необхідну для доукомплектування Збройних сил України, рекомендований вік, військово-облікова спеціальність тощо.

"Залежно від потреб армії, чоловіки будуть викликатись у ТЦК та СП для оновлення даних та/або для проходження ВЛК з подальшою мобілізацією, якщо вони будуть визнані придатними до військової служби і без підстав для відстрочення", - каже Марина Бекало.

Черги у ТЦК / фото: Telegram
Черги у ТЦК / фото: Telegram

За словами адвоката, військовозобов'язаних, які не мають реєстрації місця проживання або мають реєстрацію на окупованих територіях чи територіях, де ведуться бойові дії та не мають реєстрацію як ВПО, викликати повісткою за адресою, а також притягнути до адміністративної відповідальності неможливо.

"Але виклик до ТЦК та СП може бути також реалізований шляхом вручення повістки за місцем офіційного працевлаштування або навчання військовозобов'язаного, у громадських місцях, блокпостах, а також у пунктах пропуску через державний кордон", - зазначила Марина Бекало.

Також нагадати той факт, що 16 липня 2024 року закінчилася кампанія з оновлення персональних даних в Україні. Надалі військовозобов'язані чоловіки викликатимуться за повістками для проходження військово-лікарської комісії та, ймовірно, з наступним призовом на військову службу.

Нагадаємо, навіть без військового квитка: які послуги чоловіки можуть отримати за кордоном.

Раніше повідомлялося, служитимете неподалік будинку: хто зможе вибрати посаду і місце у ЗСУ.

Також, воювати підуть майже всі: скільки чоловіків визнають придатними незважаючи на попередні діагнози.