В Україні продовжується військовий стан, а також відбувається загальна мобілізація. Так, мобілізація жінок із 1 липня залишилася у добровільному форматі. Жодну жінку не можуть закликати без її згоди на це. Проте в Україні жінки за порушення правил воєнного обліку можуть отримати штраф.

Відразу слід зазначити, що штраф стосується не всіх українок. Тільки жінки певних спеціальностей, які не стануть на військовий облік, можуть "влетіти до копієчки".

Цього разу наші читачі дізнаються, які штрафи передбачені у законодавстві та чи можна жінкам медичних професій виїжджати за кордон.

Жінки в ЗСУ. Фото кадр з Youtube
Жінки в ЗСУ. Фото кадр з Youtube

Жінок штрафуватимуть

В Україні триває мобілізація, тому всі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані до ТЦУК та СП. Це стосується і військовозобов'язаних жінок, а саме жінок, які мають фармацевтичну чи медичну спеціальність. Однак загалом мобілізація жінок з 1 липня залишається добровільною.

Популярні новини зараз
Велике українське місто скоро повністю паралізує: через повітряні тривоги нема кому працювати Кабмін ухвалив важливе рішення щодо пенсій українців: що буде з виплатами Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують Кінець дистанційки: МОН планує зміни в освіті
Показати ще

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

Жодну жінку не можуть покликати без її згоди. Але це не означає, що жінки-медики не мають жодних зобов'язань. Вони можуть одержати штраф у розмірі 17 тисяч гривень, якщо порушать правила військового обліку. Зокрема жінки певних спеціальностей можуть штрафувати за порушення правил військового обліку, якщо вони своєчасно не оновлять свої облікові дані.

Жінки перерахованих вище професій мають стати на військовий облік і оновити свої військово-облікові дані до 16 липня. Якщо вони цього не зроблять, їм, нарівні з чоловіками, загрожує штраф за неявку до ТЦК у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень.

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

Чи можуть військовозобов'язані жінки-медики виїхати за кордон

Виїзд за кордон жінкам-медикам дозволено, навіть якщо вони перебувають на військовому обліку. З країни не випускають лише українок, які служать за контрактом, а також жінок-держслужбовців.

Слід зазначити, що, згідно з інформацією уряду, у складі українських Збройних сил вже служать 65 000 жінок, що на 40% більше, ніж у 2021 році, перед початком повномасштабного вторгнення. Більшість жінок є добровольцями, оскільки жінкам немає обов'язкового призову. Проте жінки із медичною освітою зобов'язані зареєструватися у місцевому ТЦК.

Нагадаємо, мобілізація жінок в Україні з 1 липня: хто насамперед нарветься на 17 тисяч штрафу.

Раніше повідомлялося, блокпости на вулицях, доставка у "бусиках" та візит за адресою: як зміниться мобілізація після 16 липня.

Також, штрафи, документи, дипломи, картки і навіть сім'я: які дані з липня потрапляють до ТЦК.