Космічний апарат NASA Solar Dynamics Observatory зафіксував нове виверження плазми на Сонці, яке сталося 21 липня. Це виверження супроводжувалося спалахом середньої потужності класу М1.

Спалах класу М є менш потужним у порівнянні з найбільш інтенсивними спалахами класу Х, але все ще може мати помітний вплив на Землі.

Особливості виверження:

Сонце / фото: Pixabay
Сонце / фото: Pixabay

  • Виверження супроводжувалося викидом темної плазми. Темна плазма відрізняється від звичайних корональних викидів маси тим, що вона має нижчу температуру (близько 20 тисяч градусів Цельсія) порівняно зі звичайною плазмою, температура якої може досягати 80 тисяч градусів Цельсія.
  • Це явище пов’язане із сонячною плямою AR3757, яка вже показувала активність минулого тижня.

Прогнози та вплив:

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Чому правоохоронці заплющують очі на правопорушення співробітників ТЦК Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще
  • Учені прогнозують, що ця плазма може досягти Землі. Це може призвести до геомагнітної бурі, яка в свою чергу може спричинити збої у радіозв’язку та енергосистемах.
  • Після спалаху класу М1, через 10 хвилин, на Землю вже досягло електромагнітне випромінювання, що спричинило короткочасний збій у радіозв’язку над Північною та Південною Америкою і частинами Азії.

Інші спалахи

Геомагнітні хвилі на Сонці. Фото: Youtube
Геомагнітні хвилі на Сонці. Фото: Youtube

В той же день, 21 липня, стався ще один спалах класу М3.2, який викликав відключення радіозв’язку в Тихому океані, але без супутнього викиду плазми.

Вчені очікують можливість нових сонячних спалахів класу М та потенційно класу Х у найближчі дні. Сонячна пляма AR3757, яка спричинила поточні спалахи, все ще повернута до Землі, що може збільшити ймовірність нових енергетичних подій.

Сонячна активність:

Сонячна система
Сонячна система

  • Сонячні спалахи класифікуються на п’ять категорій: Х (найпотужніші), М (середні), С, B і A (найменш потужні). Цифра після літери показує силу спалаху за 10-бальною шкалою.
  • Пік сонячної активності, відомий як сонячний максимум, є частиною 11-річного циклу сонячної активності. Поточний цикл розпочався в 2019 році, і вчені не можуть точно сказати, коли досягне свого максимуму — чи це вже сталося, чи очікується влітку 2025 року.

Сонячна активність впливає на космічну погоду і може вплинути на технічні системи на Землі, тому вчені ретельно відстежують ці явища для запобігання можливим проблемам.

Нагадаємо, КПІ прославився на весь світ, створивши супутник, який вже 10 років знищує всіх конкурентів у космосі

Раніше ми писали про те, що тільки цього не вистачало: на Землю летить астероїд розміром із Ейфелеву вежу

Вам буде цікаво дізнатися людство буде "смажитись" під Сонцем довше: тривалість дня збільшується