Цього дня церквою вшановується святий великомученик Пантелеїмон (Пантолеон). Інші назви свята: "Пантелеімон Кочанний", "Кочанник", "Цілитель", "Капустяні щі", "Палій".

За старих часів 27 липня розпочинався останній збір лікарських трав. Працювати в полі цього дня не можна було - вважалося, що гроза може спалити або хліб, або сіно.

На Пантелеймона починається останній збір лікарських трав. Можна за ними ходити не тільки цілителям та знахарям, а й простим людям. Але, коли зриватимете, то читайте три рази "Отче наш" і тричі хреститеся. Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непоганою, то в цей день буде ясно. Небажано також везти сіно на гумно, може початися пожежа.

Саме зав'язується капуста, тож стару з минулого року дістають із льохів. З неї треба напекти пиріжки, бажано з листкового тіста, зварити борщ і покликати на них близьких родичів. А пиріжки віддають дітям, жебракам, мандрівникам та просто перехожим.

Популярні новини зараз
На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Є сьогодні ще традиція ходити до церкви, треба помолитися за здоров'я всіх членів сім'ї до Пантелеймона Цілителя. Після молитви поставте біля ікони білу свічку, можна також поставити свічку біля ікони Матері Божої.

Дощову воду можна зібрати в ємність сьогодні. Нею обмивають худобу, щоб не хворіла, вважається, що навіть у дощової води є цілюща сила.

Щоб у сім'ї панували мир і порозуміння, треба 27 липня в день Пантелеймона Цілителя спекти пиріг з будь-якою ягідною начинкою і сказати на нього такі змовні слова: "Як ягідки зібралися в тісті, так і ми завжди будемо разом. Амінь". Пиріг треба з'їсти всією сім'єю, ні з ким не поділяючись. Крихітки віддати домашній птиці.

Пиріг з чорною смородиною, кадр з відео
Пиріг з чорною смородиною, кадр з відео

Що не можна робити 27 липня

Сьогодні, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, злості, заздрості та жадібності, а також помсти, розпачу, наклепу та пліток. Категорично заборонено сьогодні відмовляти у допомозі – це вважається гріхом, бо Пантелеймон завжди допомагав людям.

За народними прикметами на Пантелеймона не можна працювати на полі чи городі.

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.