У церковному календарі день присвячений пам'яті двох апостолів від сімдесяти – Прохора та Пармена. Інші назви свята: "День Прохора", "Прохоров день", "Міняли".

За народним повір'ям, цього дня не можна обмінювати свої речі на чужі — зиску не буде.

Сьогодні слід відвідати храм і помолитися святим. Ще шанують ковалів, цінують їх і прославляють, бо мають складну, але дуже корисну спеціальність. Наші пращури несли їм гроші, подарунки за роботу, дякували і вважали, що у ковалів є чарівна сила, за допомогою якої вони справляються з вогнем, водою та залізом. Навіть мають владу над чорними силами. Але найкращим оберегом від нечисті у цей день вважається гострий серп чи сокира.

Цього дня немає сенсу торгувати, змінюватись чимось, просити подарунок чи дарувати. Все одно все, що ви придбаєте цього дня, зіпсується, зламається чи загубиться. Збирають сьогодні яблука та груші, викопують цибулини тюльпанів та пересаджують квіти. Можна піти в ліс по гриби, але обов'язково в хорошому настрої, інакше ваш кошик буде порожнім, гриби просто сховаються. Можна збирати і ягоди, але перші віддайте комусь чужому. Тоді врожай буде добрим.

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Зима буде без світла: тривожний прогноз ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Є ще дуже цікавий звичай для дівчат шукати підкови. Якщо знайти, то це буде знайомим, що можна знайти цього року гідного обранця та стати його дружиною. Підкову прикрашають червоною стрічкою, кладуть під подушку та сплять на ній три ночі. Потім треба повісити її над вхідними дверима, а коли хлопець з'явиться – перевісити ріжками нагору.

Підкова, скріншот: YouTube
Підкова, скріншот: YouTube

Що не можна робити 28 липня

Цього дня, як і будь-який інший, церква не схвалює лихослів'я, злості, заздрості та жадібності, виступає проти помсти, розпачу.

За народними прикметами на Прохори-Пармени не можна лаятися і пліткувати, займатися рукоділлям - шити, в'язати, вишивати і т.д., а також торгувати, якщо це не ваш основний вид діяльності - будь-які торгові починання не залагодяться, а те, що придбаєш, пропаде.

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.