У цей день вшановується пам'ять святого Євдокима Каппадокіянина - покровителя будинку і сім'ї. Інші назви свята: "Євдоким", "Євдокимове загов'яння", "Змова борони".

31 липня треба було обов'язково заговорити борону, щоб при польових роботах не зламалися зуби, не стала намертво посеред поля.

За традицією цього дня було заговення, тобто останній день перед Успенським постом, який триватиме до 14 серпня. Цей день слід провести весело, красиво одягатися, співати, вбиратися. Адже в пост потрібно поводитися стримано, а скоро буде весільний період, коли можна знайти свою половинку.

Євдокія вважають сімейним покровителем. Сьогодні можете звернутися з молитвою, щоб захистив сім'ю від розпаду, попросіть про здоров'я всіх рідних і про вірність чоловіка.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Жінкам треба піти у храм, поставити свічки за здоров'я рідним, а велику свічку запалити за упокій мертвих родичів. Потім слід відвідати могили батьків, дідів, покласти на кожну шматочок пирога.

Ще сьогодні був звичай боронити борону, щоби при польових роботах не ламалися зуби. Є прикмета, що якщо сьогодні добре працювати, то взимку голодувати не будеш.

Але в цей день треба бути дуже обережними, бо є дуже велика нагода, що можуть зробити найстрашніше псування. Однак від пристріту можна себе вберегти. Треба взяти вранці червону вовняну нитку, тричі обгорнути нею навколо зап'ястя. Потім нитку треба вмочити у святій воді і обернути навколо руки знову зі словами:

"Червона нитка, захисти, псую вічливу від мене відведи. У воді святої ти побувала, силу в себе її увібрала, зі мною нею поділися, від злого ока я захистись. Амінь".

З цією ниточкою треба ходити добу та не знімати. Вранці її спалюють у печі.

Червона нитка / фото: Pinterest
Червона нитка / фото: Pinterest

Що не можна робити 31 липня

31 липня, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює лихослів'я та лайки, виступає проти злості, заздрості та жадібності, помсти, розпачу.

Цього дня заборонено об'їдатися та пити алкоголь - перед початком Успенського посту потрібно очистити тіло та думки. Не можна на Євдокима відмовляти у допомозі безпритульних - як людям, так і тваринам. Вважається, що якщо не відгукнешся на прохання, то чекай на лихо.

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.