Базова військова підготовка (БВП) в Україні стала обов'язковою для всіх чоловіків віком від 18 до 25 років, відповідно до нових змін у законодавстві. Це стосується не лише призовників, але й студентів, які навчаються у закладах професійно-технічної, передвищої та вищої освіти.

Підготовка має на меті ознайомлення громадян з основами військової справи та забезпечення їх готовності до виконання військових обов'язків у разі потреби.

Військові сидять у тамбурі / фото: Facebook
Військові сидять у тамбурі / фото: Facebook

Однак, для деяких категорій громадян передбачено звільнення від проходження БВП. Відповідно до інформації, наведеної юристом Андрієм Топчієм, існують три основні категорії, які підлягають звільненню:

Громадяни, визнані непридатними до служби за станом здоров'я

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Комуналка б'є по кишенях: за що можуть забрати квартиру у боржників Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими
Показати ще

Це можуть бути особи з тяжкими або хронічними захворюваннями, фізичними або психологічними вадами, які роблять їх неспроможними виконувати військові обов'язки. Таке звільнення оформлюється на основі медичних висновків, що підтверджують стан здоров'я.

Проходження ВЛК. Фото: youtube
Проходження ВЛК. Фото: youtube

Громадяни, які проходили військову службу в інших країнах

Це категорія складається з осіб, які до набуття громадянства України вже виконували військову службу в збройних силах інших держав. Вони можуть бути звільнені від БВП на підставі того, що вже мають відповідний військовий досвід і знання.

Громадяни, які раніше проходили строкову або контрактну військову службу в Україні

Особи, які вже виконали свої військові обов'язки, можуть бути звільнені від повторної базової військової підготовки. Це стосується як тих, хто проходив службу за призовом, так і тих, хто служив за контрактом.

Нагадаємо, відстрочка від мобілізації, коли є хворі батьки: адвокат пояснила нюанси

Раніше ми писали про те, що як колишні в'язні захищають Україну

Вам буде цікаво дізнатися мобілізація може отримати новий "поштовх": до кінця літа буде посилення