В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Так, з травня 2024 року в Україні мобілізували до 30 тисяч людей на місяць. Мобілізація в Україні набирає обертів. Вона має допомогти заповнити кадрові прогалини на лінії фронту у найближчі тижні.

Про це повідомляють журналісти видання The New York Times, які посилаються на чиновників, солдатів та аналітиків.

Мобілізація, скріншот: YouTube
Мобілізація, скріншот: YouTube

Як зазначається, мобілізаційний поштовх наразі не зміцнив українські сили на полі бою. Багато новобранців лише закінчують процес навчання, через що вони ще не потрапили на фронт. Деякі їх фізично не придатні до бойових дій.

У той же час кілька бригад повідомили про збільшення кількості призовників протягом останніх тижнів. Вони сподіваються, що приплив солдатів допоможе Україні стабілізувати лінію фронту цього літа.

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Зима буде без світла: тривожний прогноз Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити
Показати ще

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Зі свого боку українська влада відмовилася повідомляти деталі про заклик. Але троє аналітиків, знайомих із цифрами, припускають, що з травня у нашій державі мобілізували до 30 тисяч людей на місяць. І це вдвічі-втричі більше, ніж за останні зимові місяці, і приблизно стільки ж, скільки російська армія набирає щомісяця.

Представники деяких бригад також відзначають покращення ситуації з особовим складом. Пресофіцер 65-ї бригади, лейтенант Сергій Скибчик зазначив, що невеликі групи призовників тепер проникають до його підрозділу щотижня. Однак потреби все одно повністю не закриті.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook
Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

Журналісти зазначають, що нестача військових була однією із найбільших проблем України на полі бою за останній рік. Російські війська змогли прорвати ослаблені українські лінії. А українській армії не вистачає воїнів для широкомасштабних контрударів.

Україні важко набрати чи призвати більше солдатів через, як кажуть критики, систему, яка загрузла в радянській бюрократії та корупції. Недавнє опитування показало, що більшість українців також вважають базову підготовку призовників недостатньою, через що уникають призову.

Однак, щоб вирішувати цю проблему, у квітні український парламент ухвалив закон, який посилює правила мобілізації. Документ передбачає поєднання фінансових стимулів для зброї та штрафів для тих, хто намагається ухилитися від служби.

Заступник голови парламентського комітету з оборони та розвідки Єгор Черньов повідомив, що "ситуація з мобілізацією значно покращилася", але відмовився назвати точні цифри. Крім призовників, Україна звільнила близько 3800 ув'язнених для проходження служби в обмін на можливість умовно-дострокового звільнення.

Військовий аналітик з Відня Франц-Штефан Гаді, який нещодавно повернувся з України, сказав, що велика кількість призовників прибуде на поле бою найближчими тижнями. Він припускає, що до цього часу російські сили "зроблять ще один великий поштовх" та намагатимуться прорвати українські лінії оборони.

Захисники України, фото: Unian
Захисники України, фото: Unian

Журналісти пишуть, що мобілізація лише частина успіху для України. Не менш важливо належним чином підготовлені військові та забезпечені достатньою кількістю зброї та боєприпасів. Цього місяця президент України Володимир Зеленський визнав, що не вистачає приміщень для підготовки призовників, і нарік, що більше десятка бригад були не дозброєні через затримки з постачанням західної зброї. Деякі військові зазначають, що новобранці навіть після базової підготовки не готові боротися.

Нагадаємо, у ТЦК заявили, що 18-річні українці таки можуть потрапити під мобілізацію: як це можливо.

Раніше повідомлялося, що окупанти намагаються залучити українців до війни: гроші за кожного знайомого.

Також, українці проходитимуть ВЛК за новими правилами, які прискорять призов до армії.